Просвітлені голоси: Антологія патріотичної поезії. Випуск-4 / упорядкування, загальна редакція – Олесь Дяк. – Коло, 2020. – 264 ст.

Одним із поширених видів поезії є патріотична лірика. І саме вона сприяє вихованню не показового, а справжнього патріотизму, що надзвичайно важливо у наш час, охоплений злобою та війною. Маємо в Україні декілька більших партій і десятки дрібних партійок, із яких кожна демонструє свою програму, пропагуючи власну непогрішність і завзято критикуючи інших. У результаті ж важко зрушити з місця і дієво запрацювати власній суспільно-громадській позиції. Воістину ситуація, наче у відомій розповіді про Лебедя, Рака і Щуку, які намагалися потягнути вантаж, але їм це ніяк не вдавалося.
До такого висновку приходиш, коли заглиблюєшся в читання віршів у книжці «Просвітлені голоси», упорядкованої знаним в Україні літератором Олесем Дяком. Спрямування книги, названої антологією патріотичної поезії, цілком відповідає її змістові. Тут уміщені вірші дев’яти авторів, кожен із яких доволі своєрідний внутрішнім наповненням, і формою власної творчості. Об’єднує ж їх полум’яна любов до України, її минулого в постійній боротьбі, відомого всім сучасного і важко передбачуваного майбуття.
Мені не складно про це писати, бо в тій збірці є і мої вірші… Отже, маю власні свіжі враження.
Доречним є також зовнішнє оформлення книжки: голубий (небесний) фон і невтомний сурмач, що закликає до рішучої боротьби.
Такі книжки заслуговують на якомога більше поширення й уважне перечитання, бо вони є нашим вагомим здобутком. А без них ми були б набагато убогішими, ніж є насправді.

Левко Воловець, член НСПУ