16 лютого Національна бібліотека України для дітей разом із друзями та партнерами відзначила День єднання в Україні. Подія зібрала у стінах бібліотеки сотні дітей і дорослих, бо в нинішніх умовах гуртуватися, бути разом, підставляти друзям надійне плече – запорука Перемоги, психологічного здоров’я і національної незламності.

Відрадно, що на запрошення бібліотеки на свято завітали представники Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗСУ, Національного музею історії України у Другій світовій війні, Меморіальний комплекс, а також представники Українського бренду одягу «Етнодім».

Відкрили урочистості актори читацького об’єднання театральної студії «Бібабо» з поетичною композицією «Що я скажу солдату Перемоги».

Під час заходів читачам та гостям презентували новий проєкт «Вишиванка для Залужного». Його ініціювали українські діти-читачі, яких надихнув вишитий восени 2022 року рушник Перемоги. Оригінальні орнаменти для вишиванки розробив та надав матеріали (льон, нитки, голки, схеми, листівки) партнер бібліотеки – бренд українського одягу «Етнодім». Суть задуму полягає у тому, що діти з батьками та бібліотекарями вишиють унікальну рукотворну вишиванку для головнокомандувача ЗСУ. Розробляючи оригінальні орнаменти для вишиванки, команда Етнодому врахувала усі побажання дітей-читачів. Тому на вишиванці символічно знайшли своє місце калина і дуб, книга і тризуб, фігури дітей під захистом воїнів ЗСУ, хрест і пшениця… Дизайн сорочки розробила Анна Фесенко (художниця декоративно-прикладного мистецтва, дизайнерка бренду). Раніше Анна розробляла оригінальну сорочку для Президента Володимира Зеленського, унікальну вишиванку, присвячену Розстріляному відродженню та сорочку «Квіти України», присвячену модерністській будівлі в центрі Києва.

А вишиватиметься сорочка весело, з вірою у Перемогу, замолюючи та заспівуючи кожен стіжок, як колись це робили наші предки, вишиваючи одяг-оберіг для своїх рідних. Співанки завчасно написали власноруч. Наприклад:

***

Хай береже Залужного сорочка-оберіг,

Живим хай кожен воїн ступить на поріг.

***

Генерал Залужний – гордість Батьківщини.

Молиться за нього читацька родина.

Маємо їх цілу колекцію, діти співатимуть у процесі вишивання.

Алла Гордієнко, генеральний директор НБУ для дітей, вітаючи присутніх, щиро дякувала дітям за вклад у наближення великої Перемоги, партнерам, які підтримують патріотичні ініціативи бібліотеки і допомагають їх реалізувати, ЗСУ – за захист і можливість отак: гуртуватися, радіти життю і сонцю.

З 17 лютого кожен охочий може завітати до бібліотеки і долучитися до процесу вишивання. Завершити роботу планується до травня, щоб одягти готову сорочку Валерію Федоровичу в День вишиванки або День Героїв.

Співанку до «Вишиванки для Залужного» для усіх присутніх виконала читачка НБУ для дітей, молода скрипалька, переможниця багатьох міжнародних музичних конкурсів Мирослава Сологуб.

Представники бренду – Іван Корнійчук, керуючий партнер, та Манана Глонті, артменеджер, розповіли дітям історію створення вишиванки і подарували для вишивання аж 3 сорочки різних розмірів із нанесеним малюнком. Радості читачів не було меж, адже тепер вони зможуть створити вишиванки не лише для головнокомандувача, а й для інших відомих в Україні людей.

Дуже тішить дітей-читачів підтримка військових. Міністерство оборони і Генеральний штаб завжди відгукуються на наші ініціативи. І хоча фронтові проблеми не дали змоги завітати на свято Валерію Залужному особисто, проте він передав вітання дітям через представника Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України полковника Володимира Матвійчука. Володимир Петрович, звертаючись передусім до дітей, запевнив, що їхній внесок у майбутню Перемогу є дуже цінним і потрібним, їхні малюнки, листи, рукотворні обереги надзвичайно мотивують українських воїнів, які стоять на захисті рідної країни від жорстокого загарбника-окупанта.

Минає рік, як Україна вистояла. Як почала бити росіян так, що не очікували ані вони, ані наші союзники. Це рік великих втрат, і рік великих звитяг; рік боротьби, героїзму та незламності українського народу; рік, який БУВ у нас завдяки ЗСУ. Ми усі пам’ятаємо світанок 24 лютого 2022 р.: вибухи, страх, невідомість, тривогу… Упродовж року усмішка кожної дитини не раз змінювалася сльозами, а вуста шепотіли молитву про порятунок життя. Росія хотіла вкрасти безтурботне дитинство наших дітей, знищити мрії, позбавити захищеності… Саме про це виставка артефактів «Без паузи на війну», яку передав для експонування в бібліотеці Національний музей історії України у Другій світовій війні; меморіальний комплекс. Ця виставка – про дітей війни, про їхній досвід життя у сирих і темних підвалах прифронтових Києва та Чернігова, про серйозний, не по роках, погляд хлопчиків і дівчаток на трагічні події дорослого світу.

Юрій Савчук, генеральний директор музею, зазначив: «У дітей має бути щасливе дитинство. Держава і ЗСУ дбають про це. Усім дорослим боляче від того, що мають переживати сьогодні діти в Україні. Невеличка частинка історії дітей представлена на виставці. Серед українських дітей є справжні волонтери, подвижники, герої. Наприклад, Валерія Єжова».

11-річна чемпіонка світу із шашок завітала до бібліотеки з мамою і молодшою сестричкою. Вражає недитяча позиція, відповідальність і патріотизм дівчинки. З липня 2022 року Валерія, граючи в шашки за донати, за 9 днів зібрала 21 тисячу гривень, яку передала у фонд Сергія Притули. Нині юна киянка вже зібрала і передала на потреби ЗСУ понад 160 тис. грн. Ця дитина, як і сотні інших дітей в Україні, є справжнім прикладом для наслідування. Після урочистостей Валерія зіграла партію з десятками охочих. І хоча одразу після завершення урочистостей прозвучав сигнал повітряної  тривоги, всі перемістилися в укриття і продовжили змагання там. Багато дітей не мали при собі грошей і грали безкоштовно. Бібліотекарі ж, гості, телевізійники, які захотіли спробувати свої сили, задонатили на ЗСУ за сумарний період тривалості двобоїв (1 год) з Валерією 1200 грн. Звісно,  нікому не вдалося обіграти юну талановиту спортсменку. Але це теж честь – програти чемпіонці світу.

На другому поверсі книгозбірні усім присутнім дарувала справжні скарби нова книжкова виставка «Україна в боротьбі за незалежність».

Ви вірите в це?

Майже рік…

А руки тремтять, як уперше…

На рік помінявся наш вік

На сто постаріло серце.

Попереду ще багато випробувань і невпинний рух уперед до Перемоги. У цей історичний час ми гартуємось як нація та держава. Ми змінюємо не лише себе, а й увесь світ. Перемога України стане перемогою кожного народу, який цінує свободу, і гарантією неповторення загарбницької агресії, від якої зараз захищається наша країна. Адже ми захищаємо в Україні не лише незалежність і міжнародний порядок. Ми захищаємо свободу, право кожного на власну мрію. Усе це можна тільки вибороти. Ми дякуємо кожному, хто діє заради України! Вічна слава кожному, хто поліг у цій святій боротьбі!

Ми неодмінно ПЕРЕМОЖЕМО.

Слава Україні!

Людмила Бацай

IMG_20230216_105932