20 серпня, незадовго до Дня Незалежності України, у виставковому просторі Національної бібліотеки України для дітей урочисто відкрили художню виставку Юлії Бєляєвої, Ірини Тронь та Анастасії Тронь «Еволюція покоління: відвертість та перспектива».
Чому відкриття виставки приурочили до великого національного свята? А тому, що талановита харківська родина така ж незламна, сильна і незалежна, як наша ненька Україна, у долю якої у військовий час червоною ниткою вплітаються долі мужніх українців.

На непересічну подію до книгозбірні завітали почесні гості – Анастасія Тугай, представниця Міністерства культури та інформаційної політики України, Тамара ЧЕРНЯВСЬКА,  член Національної спілки художників України, директор Благодійної організації «Міжнародний Благодійний фонд НСХ України», Микола ВАСЬКІВ, український літературознавець, педагог, доктор філологічних наук, професор, читачі, родини, журналісти українських медіа.

До присутніх на заході з вітальним словом звернулася генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко. Вона висловила захоплення мужніми українськими дітьми, які живуть серед тривог і вибухів, проте вчаться, граються, читають і творять. Також подякувала ЗСУ за можливість працювати і збиратися разом на культурно-мистецькі події.

Під час заходу читачі та гості почули трагічну історію унікальної харківської родини, яка втратила домівку і набула статусу ВПО. При цьому сім’я зберегла силу духу, художній хист і патріотизм. Обидві донечки, Ірина та Анастасія, під обстрілами створювали неймовірно життєствердні картини; тато Михайло, повернувшись з-за кордону за кілька днів після повномасштабного вторгнення, став на захист Батьківщини і нині перебуває на лінії зіткнення, а мама-митець Юлія, архітектор і дизайнер за фахом, власниця успішної АРТ-галереї, з початку повномасштабного вторгнення тривалий час була волонтером – кризовим психологом, фасилітатором на деокупованих територіях Харківської області та в місті Харкові.

Майже 20 картин представлено на виставці. Дитяча творчість проглядається на них спонтанною, безпосередньою та унікальною. Бо діти зазвичай творять без правил, без обмежень та внутрішніх рамок, відверто та автентично виражаючи свої думки та почуття. Це вільний політ фантазії і душі, більш тонке бачення себе і світу навколо. Це демонстрація безперервного сімейного зв’язку через мистецтво, своєрідне коло Сансари, де творчість є ключовим елементом розвитку та еволюції.

Мама-художниця Бєляєва Юлія вважає: «Творчість лікує душу.
Творчість надихає. Ніколи не нехтуйте своїми бажаннями творити, навіть якщо ви не профі. Творіть! Надихайте себе та близьких. Зараз, в умовах війни, – це наші ліки».

На виставці особливе місце займає картина «Незламне сузір’я», створена 12-річною Анастасією Тронь у самому епіцентрі воєних подій у Харкові на 18-й день повномасштабного вторгнення. Її особливість у тому, що дівчинка писала її в бункері, в майстерні художниці Ксенії Логвіненко,  під рев літаків і  вибухи. В ту ніч родина втратила свій дім, але зберегла життя, бо вчасно спустилася в бункер у відносно безпечне місце. Коли дивишся на цю картину і бачиш цей натхненний натюрморт, то розумієш, що все буде добре, що сади цвістимуть в Україні і світло переможе темряву.

 Вражає магія дитячого мистецтва та сила родинного звʼязку, які роблять нас стійкими навіть у непрості часи.

Ця виставка мотивує до творчості завдяки своїй щирості, сміливості, спонтанності та відкритості – тим якостям, що характерні для дитячого світосприйняття.

Гарним музичним вітанням під час урочистостей став виступ вихованців  вокальної студії «Веселі нотки» Центру творчості Шевченківського району під керівництвом Наталії Нєкрасової. Діти подарували присутнім музичні дарунки – Лобанова Олесандра «Сонцедайна», Лобанова Єлізавета «Бабусина помічниця», Константінова Соломія « Україночка».

Усі присутні змогли поспілкуватися з юними сестрами-художницями Анастасією й Іриною та оглянути виставкові роботи, які знімають стрес, лікують душу і надихають.

Запрошуємо усіх бажаючих доторкнутися до чарівного світу мистецтва та насолодитися роботами Анастасії, Ірини та Юлїї. Виставка триватиме до 20 вересня 2024 р.

Leave a Reply

Your email address will not be published.