Влада не має морального права зобов’язувати заповнювати е-декларації людей, які щоденно працюють на перемогу країни. І ввести е-декларування для волонтерів та журналістів – це злочин проти громадянського суспільства. Так прокоментував можливі внесення правок у відповідний Закон лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

 

На думку політика, непритустимо навіть розглядати в стінах українського парламенту варіанти зобов’язати цих людей таким чином звітувати перед владою. “Корупцію викривають і приймають на себе удар у цій гібридній війні з Росією журналісти. Левову частку потреб українських захисників перекривають волонтери. Питання: невже у влади більше ні до кого, окрім них, питань немає? Вважаю, що е-декларації важливі для вищих державних службовців”, – наголосив політик під час прес-конференції в Рівному, де проходить Форум депутатів місцевих органів влади від “Справедливості”.
Валентин Наливайченко також зауважив, що волонтери та представники ЗМІ, а здебільшого журналісти-розслідувачі працюють в бюро журналістських розслідувань, зареєстрованих як громадські організації, мають звітувати за Законом про об’єднання громадян.
У свою чергу, посольства Великої Британії та США заявили, що закон про зміни до е-декларування, який Рада ухвалила 23 березня, – це “серйозний крок назад”. Члени громадянського суспільства відіграють життєво важливу роль у забезпеченні прозорості і робити їх мішенню – робити крок назад, відреагували у Штатах.