Знаємо, що розмова про туристичну Чортківщину може тривати безкінечно, особливо, якщо зібрати докупи зацікавлених у цьому осіб. Ми у редакції визначили, що туризм – невичерпне джерело для натхнення й розвою нашого краю.

Тому запрошуємо завтра, у вівторок, 17 травня, зацікавлених жителів нашого району і міста до спілкування на тему «Стратегія розвитку туризму на Чортківщині», яке відбудеться у форматі круглого столу в приміщенні редакції газети «Голос народу». Початок о 14-й год.

Голосонародівці.

P.S. «Золота ПЕКТОРАЛЬ», в особі головного редактора, сподіваємось на конструктивний діалог, спробує переконати керівників місцевих органів влади, звісно, якщо вони захочуть брати участь у цьому спілкуванні, та творчу інтелегенцію у багатьох проблемних, але, на наш погляд, актуальних питаннях, що багато років не вирішуються, а свідомо забалакуються, що ми всі повинні збирати розкидане каміння, бо на наших теренах, власне, у туристично-краєзнавчій, культурно-просвітницькій царинах поступу чи просвітку поки що не видно ніякого.
Ми живемо у «місті-привиді», де нема ні скверів, ні парків, де більшість містян не думають/не дбають про чистоту довкілля, озеленення територій, а про таку чесноту, як екологію людських душ, говорити навіть не приходиться. Здається, що чортківцям (правда, не всім!) сподобалося жити/перебувати поряд торговиці посед міста, через злочину бездіяльність окремих посадовців, яких вони привели/приводили до владних кабінетів, мова йде не про сьогодення, не допікають докори сумління, жахкість буднів…
А колись Чортків потопав у зелені, вода у річці Серет була чистою, люди купалися і плавали на човнах, а по схилах над річкою можна була збирати чисті лікарські рослини. Тепер у річці купатися не можна, її брудна і смердюча вода тече в наших кранах, а майже всі зелені галявини в Чорткові, які ще жили і дарували повітря – продані. Картина, безперечно, вимальовується сумна.
Звісно, що це стосується колишніх градоначальників, але виправляти помилки і злодіяння попередників повинен сьогодні діючий міський голова. Багато питань назбиралось і до людей, які працюють у районному і міському відділах культури та туризму,  і, мабуть, комусь із нас потрібно підказати місцевим урядникам, якщо вони захочуть слухати, якими якостями має володіти претендент на вакантну посаду директора Чортківського краєзнавчого музею, бо “шила в мішку не заховаєш” – останнім часом містом шириться звістка, що місцеві владці хочуть призначити на цю посаду особу, яка не має ні чортківського роду-кореня, ні елементарних знань з краєзнавства, туризму тощо. Більшість місцевих краєзнавців та активістів хочуть бачити людину із свого середовища, яка має доказати конкурсній комісії свою спроможність директорувати у музеї.
Але серед міських проблем, яких назбиралося нині, хоч греблю гати, на порядку денному має стояти одне із найголовніших питань: яким має бути Чортків у найближчій і найвіддаленішій перспективах, щоб до нього з інших місцин нашої держави і закордоння впевнено торували собі дорогу туристи – краєзнавці, історики, архітектори, археологи, науковці, мистецтвознавці, літератори, духівники?..
Проблемних питань за десятки років накопичилось дуже багато, але їх потрібно, ще раз наголошуємо, не забалакувати, а вирішувати. Хто сумнівається у своїх силах, може пересісти в інший вагон чортківського потягу, що стоїть на запасній колії.