Це чергова громадянська ініціатива у низці культурно-мистецьких заходів, приурочених до 170-ї річниці від народження Карла Еміля Францоза – нашого земляка, видатного німецькомовного письменника, публіциста, просвітителя та гуманіста.

Завдячуючи Францозу, місто Чортків нині існує на літературній мапі Європи. Під вигаданою назвою «Барнов» він описав рідне місто середини ХІХ століття: «Барнов – там живе моє дитинство, і мій батько похований там… Жодне місто на світі не є таким любим і гарним, як Барнов…»

Минулого року у кількох школах, коледжах та бібліотеках Тернопільщини відбулися інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на популяризацію творчості Францоза. За кошти, надані Урядом Федеративної Республіки Німеччина в Чорткові було відкрито перший в Україні пам’ятник письменникові. Перша в європейській історії вистава за мотивами новели Францоза «Ярмарковий день у Барнові» також з’явилася минулоріч саме на чортківській сцені – у виконанні студентського театру «Агапе» Гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського.

Відкриття меморіальної таблиці відбудеться у День Міста, 12 липня, о 14-30 годині, за адресою вулиця Ринок, 53 (поруч із Ринковою вежею та пам’ятником Францозу).

У програмі – розповідь про «Барнов» Францоза та його мешканців, читання фрагментів творів письменника, камерний концерт у виконанні гостей із міста Бучача – інструментального ансамблю «Опус».

Запрошуємо мешканців та гостей міста!

Організатор – ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ» –  helsinki.initiative@gmail.com