Дмитро Кремінь. Не так давно пішов від нас у засвіти, залишається своїми питомими творами у нашій культурі і літературі зокрема. Цілий каскад заходів визначає данину пам’яті видатного письменника. Про це свідчать чергові поетичні онлайн-читання «Слово і світ Дмитра Креміня» які пройшли в Миколаївській обласній універсальній бібліотеці у рамках проекту «Шануймо Поета: Дмитро Кремінь у пам’яті миколаївців». Це один з етапів підготовки до 70-річного ювілею поета.

З привітальним словом до учасників звернулася Наталя Моісеєва, заступник директора Миколаївської ОУНБ з наукової роботи. Вона розповіла про творчий набуток – а це близько 2000 публікацій в періодичних виданнях і більше 20 окремо виданих книг – вже є невід’ємною частиною сучасної української літератури.
Тарас Кремінь, кандидат філологічних наук, доцент, народний депутат України VIII скликання, мовний омбудсмен, розповів про роботу над книгою. «Українська Атлантида Дмитра Кременя Дискурс творчості» що поповнила фонди бібліотек. В ній вперше зібрано уніфіковані історико-біографічні матеріали, вибрані літературознавчі дослідження, спогади сучасників, архівні дані, фрагменти невідомих рукописів та інтерв’ю. Розповідь йшла про спільну роботу разом з кандидатом філологічних наук, доцентом Людмилою Старовойт.
Дмитро Кремінь родом із Закарпаття. Там поет загартувався і як особистість, і як митець. Саме про це розповідали кандидат філологічних наук, проректорка Закарпатської академії мистецтв Наталя Ребрик та український поет і видавець, засновник першого недержавного видавництва «Гражда» Іван Ребрик.
В 70-ті роки займаючись самвидавом студент Кремінь, передруковував на машинці свої поезії, поеми, а зрештою їх художньо оформлював в кілька випусків альманаху «Скриня». На початку 1974 року була фактично готовою до друку перша книга поета, де, окрім інших текстів, були поема «Меморандум Герштейна», поетичні симфонії: «Сад», «Танок блукаючого вогню» та інші.
Але під час студентської практики в кімнаті молодого поета відбувся обшук, під час якого співробітники КДБ знайшли і вилучили картини, далекі від соцреалізму, й саморобні збірки, бо самвидав був тоді заборонений.
Цього року історична несправедливість була виправлена: світ побачило видання «З днів шалених» – книга, що містить вперше опубліковану і раніше невідому та частково заборонену лірику «закарпатського циклу» віршів Дмитра Креміня.
За ініціативою Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва в рамках обласного проєкту «Шануймо Поета: Дмитро Кремінь у пам’яті миколаївців» у 2020 році в публічних бібліотеках Миколаївщини були оформлені мобільні виставки-інсталяції «Шокова терапія поезії Дмитра Креміня». За результатами онлайн-голосування, виставка Єланецької ЦБС отримала перше місце серед кращих робіт в області.
Тому не дивно, що під час проведення заходу прозвучало відеозвернення Анастасії Чорної, бібліотекаря відділу СКД Єланецької ЦБ.
26 травня 2021 року в Миколаївському національному академічному українському театрі драми та музичної комедії відбувся вечір пам’яті Дмитра Кременя, який починаючи з кінця 80-х років підтримував театр, запитами до можновладців прискорюючи процес відкриття оновленого форпосту української культури на Півдні України. Був палким шанувальником театральної творчості, не пропускав жодної прем’єри та завжди приділяв велику увагу митцям, товаришував з ними.
У керівництва театру виникла ідея проєкту “7 хвилин поезії”, який існує вже більше 10 років. Актори театру в антракті читають вірші миколаївських і вітчизняних поетів. Поезія Дмитра Креміня лунає в театрі і лунатиме в новому прочитанні, нових поглядах…
До других роковин Креміня колектив театру підготував театралізовану виставу, Задум створення якої виник у директора-художнього керівника, народного артиста України Миколи Берсона ще наприкінці травня 2019 року. Вечір пам’яті Поета мав не меті не тільки згадати факти з біографії – в синтетичному творі актори спробували переосмислити творче життя Дмитра Кременя, трохи відкривши таємниці його Всесвіту…
Учасники онлайн-читань переглянули фрагмент відеозапису цього заходу.

Слово Дмитра Креміня вийшло далеко за обшири не лише Миколаївської області, а й далеко за межі України. Проводяться конкурси, літературні читання, у Миколаєві буде запроваджено всеукраїнський конкурс ім. Д. Креміня та багато іншого.
За життя поета вийшла книжка «Небесне і земне» з неї прочитала програмну поезію
Віра Марущак,
голова Миколаївської письменницької організації.