На Бережанщині відбуваються зустрічі керівництва райдержадміністрації та районної ради з сільськими громадами. Їх значення надзвичайно важливе з огляду на перспективу розвитку сільських населених пунктів зокрема та району загалом, адже під час прямого діалогу влади із громадою є можливість комплексно напрацювати стратегію роботи на перспективу й підбити підсумки зробленого у період 2015–2018 років. 14 лютого голова РДА Ігор Гринкевич обговорив питання перспективи розвитку Урманської громади під час зустрічі з сільським активом.

До складу сільської ради входить три села – Урмань, Пліхів та Краснопуща. Тут здійснюють свою господарську діяльність: у галузі рослинництва і тваринництва – ПОП “Урманське”, в риборозведенні – ТзОВ “Сазан-2012”. В Урманській ЗОШ І–ІІ ст. Ігор Гринкевич та голова районної ради Василь Білик оглянули стан та оцінили якість виконаних робіт із капітального ремонту даху й утеплення горищного перекриття над приміщенням школи (проект реалізований у 2017 році за кошти з фонду соціально-економічного розвитку). Оглянули також дитячий садочок і класні кімнати школи, поспілкувалися з її директором.
Очільники району цікавилися роботою котельні, в якій у 2016 році за кошти з Державного фонду регіонального розвитку та фонду соціально-економічного розвитку при співфінансуванні з сільським бюджетом встановлені котли на дрова, здійснено в навчальному закладі модернізацію системи опалення на сучасну європейську. За словами директора навчального закладу Алли Кулик, встановлення котлів на альтернативні види палива не тільки значно підвищили температурний режим у школі, а й принесли суттєву економію коштів. У планах на 2019 рік – реалізація проекту “Капітальний ремонт фасаду будівлі школи” за кошти субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів соціально-економічного розвитку.
Завдячуючи надзвичайно активному сільському голові Євгенові Наконечному, сільська рада розвиває свою територію, приділяє увагу закладам освіти, культури, медицини. Чимало зроблено за кошти сільського бюджету, зокрема, закуплено меблі для першокласників у рамках реалізації програми “Нова українська школа”, енергозберігаючі лампочки, виділено кошти для придбання та облаштування нової спальної кімнати у дитячому садочку.
Однак, як підкреслив сільський голова, на сьогоднішній день є велика потреба в будівництві клубу в с. Урмань, оскільки старе приміщення не підлягає ремонтові. Станом на 1.01.2019 року орієнтовна сума будівництва – 10 млн грн. Є.Наконечний шукає шляхи вирішення цього питання через різноманітні проекти і розраховує на підтримку обласної та районної державних адміністрацій. Також Є.Наконечний звернув особливу увагу районного керівництва на необхідності у придбанні автомобіля швидкої допомоги для Урманської сільської амбулаторії. Наявність швидкої допомоги забезпечить своєчасне надання медичних послуг у селах Пліхів і Краснопуща, в яких відсутні ФАПи.
“Ваші люди є яскравим прикладом, як потрібно працювати для розвитку своєї громади”, – зазначив Ігор Гринкевич. Він подякував за розмову та пообіцяв сприяння у вирішенні всіх питань.
14 лютого голова райдержадміністрації Ігор Гринкевич разом із головою районної ради Василем Біликом зустрівся з активом громади Рекшинської сільської ради, до складу якої входять села Рекшин, Стриганці, Поточани й Писарівка.
Звертаючись до присутніх, І.Гринкевич наголосив: “Забезпечення функціонування та розвитку соціальної інфраструктури села є одним із головних напрямів у роботі райдержадміністрації, адже від соціальних умов залежать розвиток та відродження села взагалі. Протягом останніх трьох років значно посилилася увага держави до вирішення проблем регіонів і нашого краю – зокрема. Ваша громада не є винятком, адже за цей період у місцевій ЗОШ І–ІІІ ст. повністю замінено вікна і двері на енергозберігаючі, встановлено твердопаливний котел, повністю замінено теплотрасу”.
Голова РДА зазначив, що 2019 рік не стане винятком із цієї доброї тенденції, адже вперше за багато років розпочалася робота в напрямку покращення якості медичних послуг на первинному рівні.
“За ініціативи Президента України Петра Порошенка в Україні впроваджується проект “Сільська медицина”. Відповідно до цього проекту, на Тернопільщині буде збудовано 19 нових сільських амбулаторій, з них дві – в Бережанському районі, у селах Куряни та Стриганці. Власне, впровадження медичної реформи в нашій країні надасть змогу кожній людині отримати якісну і доступну медичну допомогу”, – підкреслив він.
Зустріч продовжилася досить жвавим обговоренням проблем. Сільський голова Богдан Заяць порушив питання неякісного ремонту доріг. Директор школи Оксана Заяць звернулася до районного керівництва про допомогу в придбанні нових комп’ютерів для уроків інформатики та встановлення спортивного і дитячого майданчиків.
Очільники району оглянули класні кімнати, поцікавилися температурним режимом у навчальному закладі, який значно покращився після заміни теплотраси. Оглянувши котельню, Ігор Гринкевич обговорив із директором школи та працівником котельні питання щодо безперебійного та повноцінного функціонування системи опалення в школі. У планах дирекції – у 2019 році модернізувати систему опалення.
Надалі керівники побували у с. Стриганці на майданчику, де на днях розпочалися роботи зі спорудження сільської амбулаторії, та поспілкувалися із представником підрядної організації, яка виконує будівельні роботи.
Голова райдержадміністрації Ігор Гринкевич та голова районної ради Василь Білик 14 лютого зустрілися з активом громади Біщівської сільської ради, до складу якої входять села Біще, Поручин та Залужжя, щоб розповісти про зроблене в районі за останні три роки й окреслити пріоритети розвитку населених пунктів на найближчу перспективу.
Голова РДА окреслив стан справ у соціально-економічному напрямку розвитку району. Окреслив зміни, які зараз відбуваються в країні, акцентувавши увагу на освітній та медичній реформах, та зупинився на питанні реалізації в районі проектів по лінії Державного фонду регіонального розвитку та соціально-економічного розвитку. Він, зокрема, сказав: “Загалом за останні три роки в районі нам удалося реалізувати близько 60 проектів. Це – реконструкція систем опалення, заміна котлів на сучасне обладнання, яке працює на альтернативних видах палива, заміна дахів у школах, клубах та адмінприміщеннях. Такі масштабні зміни відбулися вперше за роки незалежності. Це стало можливим завдяки чіткій позиції та праці президентської вертикалі й Уряду, які відшукали величезні кошти в масштабах держави і спрямували їх в регіони для освоєння”.
За словами сільського голови Галини Кізімович, зроблено ремонт дороги у с. Біще, за результатами конкурсу проектів для органів місцевого самоврядування, за сприяння обласної ради для дошкільного навчального закладу закуплено меблі. За фінансової підтримки рай-держадміністрації здійснено ремонт фасаду ЗОШ І–ІІ ст. у с. Біще. Г.Кізімович озвучила також проблемні питання, які потрібно вирішити. На жаль, у 2019 році припинив свою діяльність сільськогосподарський молочний кооператив “Годувальниця”, створений 2016 року. Причина – підприємство “ФОП” не розрахувалося з кооперативом за отримане молоко. На сьогоднішній день ведеться діалог із керівництвом вищезазначеного підприємства про повернення коштів. Молокоприймальний пункт кооперативу має найсучасніше обладнання для зберігання молока, визначення його якості й реалізації як висококондиційної та якісної продукції. Також підібрані земельні ділянки під створення культурних пасовищ – поліпшених пасовищних угідь, які дадуть змогу забезпечити високу продуктивність тварин. Обсяг реалізованого молока становив у 2018 році близько 38 тонн. Значну підтримку надає громаді Агрохолдинг “Мрія”, який здійснює господарську діяльність на території сільської ради.
Сільська рада не має великих надходжень, тож сподіваються у 2019 році при підтримці районної влади, за допомогою реалізації проектів по лінії фонду соціально-економічного розвитку покращити стан об’єктів соціальної сфери, розташованих на території сільської ради. Директор школи Марія Дмитрів подякувала районному керівництву за висловлену довіру. Вона за короткий час зуміла організувати педагогічний колектив. Спільними зусиллями вчителів, батьків, районної влади повністю здійснено реконструкцію приміщення дитсадка, який також оглянули керівники району. Сюди найближчим часом планують перевести початкові класи, адже два корпуси школи у с. Поручин, де навчаються учні початкових класів, потребують капітального ремонту.
Мешканців села особливо цікавило питання об’єднання громад, висловлювалась стурбованість щодо подальшого розвитку їхньої громади. З усіх питань керівники району надали роз’яснення та пообіцяли сприяння у їх вирішенні. І.Гринкевич подякував присутнім за конструктивну бесіду та наголосив, що відкритий для спілкування з ними.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

.

Dit