Проминуло 410 років відтоді, як з ініціативи Георгія Другета, графа франко-італійського походження, католицький орден єзуїтів у місті Гуменне (нині в складі Словаччини) відкрив колегіум. Саме від нього умовно веде відлік вища й середня освіта Закарпаття. У 2022 році зусиллями греко-католицького єпископа Ніла Лущака започатковано Ужгородський греко-католицький приватний ліцей «ТеоБенд», що підкреслює свою спадкоємність з місцевими церковними закладами освіти попередніх епох.

Родзинкою цієї меморіальної традиції стала поява якісного кольорового коміксу «Історія шкільництва в Ужгороді: від єзуїтської колегії до «ТеоБенду». 1613–2023» доволі значним накладом – тисяча примірників. Його співаторами виступили вчитель історії, доктор філософії Юрій Офіцинський, вчителька образотворчого мистецтва, професійна художниця Анжела Приміч і керівник «ТеоБенду» отець Владислав Ігнатишин.

До речі, «Історія шкільництва в Ужгороді» є другим коміксом у творчому доробку Юрія Офіцинського. На початку літа цього року з його легкої руки побачила світ перша в Україні історія школи в коміксах. Про це вже повідомляла «Золота пектораль». https://zolotapektoral.te.ua/перша-в-україні-історія-школи-в-комікс/

Наразі у відносно новому літературно-мистецькому жанрі коміксу на 32 сторінках удало відображено ключову тему на тлі крайового минулого. Ілюстрації та текстівки згруповано в семи розділах – «Становлення середньої освіти в Закарпатті», «Вплив революції 1848–1849 рр.», «Австро-угорський період (1867–1918)», «У Чехословаччині (1919–1939», «Під владою Угорщини (1938–1944)», «У Закарпатській Україні та в радянський період (1944–1991)», «Після відновлення незалежності України (з 1991 р.)».

Врешті-решт згадана єзуїтська колегія, переміщена 1640 року в Ужгород, стала базою для двох греко-католицьких семінарій – духовної та учительської, а також для католицької гімназії. Імператори Марія Терезія та Франц I відповідними актами відкрили Ужгороді духовну семінарію (спочатку як ліцей) в 1776 році, а у 1794-му – й учительську. Ініціював появу цих двох вищих навчальних закладів греко-католицький єпископ Андрій Бачинський – світоч національно-релігійного відродження. Свої двері Ужгородська католицька гімназія теж відчинила 1776 року.

Відрадно, що вказаний комікс було належно публічно представлено на фестивалі-виставці «Книга-Fest». Цей захід відбувся в художній галереї в середмісті Ужгорода за сприяння Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Федора Потушняка й регіональної влади.