Церемонія вручення премії імені Ірини Вільде – це визначна подія в культурному житті України, адже заснована на честь видатної української письменниці, яка залишила помітний слід у вітчизняній літературі своїми творами, що відзначаються глибиною думки та щирістю. 


 Ця подія, що є не лише моментом визнання таланту письменниці, але й важливою складовою культурного життя міста та країни загалом, вже вдруге відбулася в Меморіальному музеї Соломії Крушельницької. Пояснюється це тим, що обидві жінки були українками, галичанками, знайомі між собою, видатними особистостями, і кожна зокрема  – одна на оперній сцені, друга – у великій прозі- відстоювали правдивість у мистецтві та досягли досконалості. Тож традиційно під час заходу звучав голос незабутньої Меї.
 Цьогорічні переможці – Василь Горбатюк з Хмельницького (перша премія за роман “Листи забутого життя”), володарка другої премії, львів’янка, відома творами в жанрі детективної та історичної прози, Леся Холодюк (психологічний роман «Акме» ), лавреат третьої премії –  автор збірки оповідань «Білий легіт» із Ряшова (Словаччина) Іван Яцканин, який, правда, з певних причин, приїхати не зміг, –   традиційно були відзначені під час церемонії вручення премії дипломами та грошовими винагородами. Але цього разу лавреати отримали ще й медалі, в основу зображення яких було покладено фотографію Ірини Вільде, де вона зафіксована молодою, в розквіті жіночої вроди та літературної популярності, споанена надій та сподівань. Медалі виготовив професор, скульптор-медальєр Василь Гурмак, за що він і був пошанований почесною нагородою Львівської письменницької організації – Подякою.
Премія імені Ірини Вільде є важливим стимулом для розвитку української літератури. Вона не лише підтримує письменників у їхньому прагненні досягти нових вершин, сприяє популяризації імені геніальної українки, стимулює інтерес у читачів до її творчої спадщини,  зв’язуючи минуле і сучасне, а й покликана  проповідувати справжні етичні цінності. Голова Журі Галина Пагутяк  підкреслила в своїй промові, що якісна література є чистим джерелом, яке живить і збагачує наші думки, почуття і знання, у порівнянні з низькопробними або негативними “каналізаційними стоками”, які не приносять користі й можуть забруднити розум і душу людини. Тож заснована не лише для того, щоб вшанувати пам’ять про видатну письменницю та заохотити сучасних авторів до створення високоякісних літературних творів, висока нагорода  створена ще й для того, щоб вручати її за ті книги, що відповідають високим естетичним і моральним критеріям, встановленим літературною спадщиною Ірини Вільде.
Під час церемонії нагородження, яку модерував керівник Проєкту, заслужений діяч мистецтв України Олесь Дяк, виступили шевченківський лавреат, письменник Роман Горак , якого доля замолоду звела з авторкою “Сестер Річинських”, директор Меморіального музею Соломії Крушельницької Михайло Кобрин, наукова співробітниця музею Олександра Кирик. Присутні послухали дві фортепіанні прелюдії Василя Барвінського у виконанні почесної гості – народної артистки України Оксани Рапіти. На завершення, після фотосесії всі присутні були запрошені до Зали літературної слави на перегляд виставки медалей Василя Гурмака.


Леся Бернакевич, Львівська ОО НСПУ