29 листопада  2023 року світлиця Косівської центральної міської бібліотеки, яка стала центром проведення більшості культурно-мистецьких заходів, зібрала в дружньому колі тих,  хто небайдужий до українського слова, Гуцульщини і України, своїх коренів і своєї історії, до краєзнавства, літератури — письменників, художників, членів Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка, РО «Просвіти», науковців з Національного природного парку «Гуцульщина», музейників, бібліотекарів, студентів та викладачів Косівського фахового коледжу прикладного та декоративного мистецтва на творчу зустріч з головою Івано-Франківської обласної організації НСПУ Євгеном Бараном та поетом із Херсонщини, лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка Анатолієм Кичинським.

Серед гостей  — представники влади: Володимир Петричук, заступник голови Косівської територіальної громади та Роман Печижак — начальник відділу культури і туризму Косівської територіальної громади

 «Раді вітати вас   на нашій мальовничій Гуцульщині, в  чудовому містечку над Рибницею — Косові, що  вабить  своїми незабутніми  краєвидами, бурхливими водоспадами та живими джерелами, магічними місцями сили, вражає цікавою і багатою історією, пам’ятками історії та культури,  славиться  талановитими людьми»,  — такими щирими і теплими словами звернулася до поважних гостей  та всіх присутніх Любов Кабин — директорка бібліотеки.

Василь Шкурган  — голова Косівського осередку Національної спілки письменників України,  представив аудиторії колег-літераторів,  а також повідомив, що зранку вони вже встигли відвідати  гуцульську світлицю Національного природного парку «Гуцульщина» і родинний музей Радишів «Дєдик», де отримали море позитивних вражень.  

Євген Баран — літературний критик, літературознавець, кандидат філологічних наук, заслужений працівник культури України, почесний краєзнавець України, голова Івано-Франківського товариства письменників і журналістів  ім. І.Франка, заступник головного редактора журналу «Золота пектораль», член Національної спілки письменників України, наукового товариства ім. Тараса Шевченка, Національної спілки краєзнавців України, Національної спілки журналістів України, лауреат низки  міських, обласних, міжнародних, всеукраїнських літературно-мистецьких премій, автор багатьох книг літературно-критичних текстів та есеїстики, численних публікацій в нашій і зарубіжній періодиці,  упорядник і співупорядник видань, перекладач з польської мови. За невтомну працю на літературній ниві удостоєний багатьох  почесних, пам’ятних, ювілейних та міжнародних відзнак.

Євген Баран же й модерував захід. Він  коротко зупинився на віхах  життєвого шляху і творчого доробку побратима  по мистецькому цеху Анатолія Кичинського  — поета, журналіста,  фольклориста, художника, члена Асоціації українських письменників, Міжнародної асоціації письменників і публіцистів, почесного  члена Національної спілки художників України, почесного громадянина Херсона, автора популярних пісень,  які виконують  Марія Бурмака, Сергій ЛазотаПавло Дворський.

Євген Михайлович розповів, що А. Кичинський  — лауреат багатьох обласних, міжнародних, та всеукраїнських літературних премій, міжнародних поетичних фестивалів у Німеччині, Польщі та Болгарії, дипломант літературного конкурсу «Коронація слова», неодноразовий переможець обласного конкурсу «Краща книга Херсонщини». численних публікацій в нашій і зарубіжній періодиці.  За невтомну працю на літературній ниві удостоєний багатьма почесними, пам’ятними, ювілейними та міжнародними відзнаками. Творчість Анатолія Кичинського широко представлена не лише українському читачеві, а й зарубіжним шанувальникам поезії у перекладах багатьма мовами світу: німецькою, угорською, болгарською, білоруською, грузинською, казахською, молдавською та ін.

Усі учасники зустрічі  уважно слухали й насолоджувалися живим спілкуванням з відомими майстрами художнього слова.

Розповідь А. Кичинського про власний  життєвий і творчий шлях, в якій  спогади   про рідний таврійський край, селище Преображенка Чаплинського району, в якому народився, Херсон, в якому жив і видавав свої твори до повномасштабного вторгнення росії, чарівне місто Рівне, в якому вимушено проживали з дружиною через півтора місяці після окупації Херсона, розповідь про земляка Миколу Куліша —  представника українського розстріляного  відродження, який  народився в Чаплинцях, друзів, однодумців, творчі зустрічі з читачами,  презентацію книг, —  зворушили і схвилювали  як поважних віком так і юних учасників зустрічі.

Виступ  поета переплітався з  читанням віршів, відповідями на запитання, переглядом репродукцій його живописних картин —  настроєвих пейзажів та натюрмортів. Мелодійне і задушевне слово А.Кичинського підкреслило  про багатогранність його художнього таланту.

Книга «Сотворіння світу» — єдине видання, яке поет зміг вивезти під час евакуації з Херсона. У збірку   ввійшли нові  вірші, вибрані твори з попередніх видань та короткі прозові спогади.  В ній представлені репродукції окремих живописних полотен, що засвідчують малярський  талант Анатолія Кичинського. Твори мистця відзначив і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.  Про це так  згадав  автор у своїй розповіді:

« Цей випадок стався у грудні минулого року. Моя знайома —  волонтерка, хірургиня, активістка Юля Кашпуренко з Києва, з якою я познайомився  у 2021 році на літературно-мистецькому фестивалі «Куст» надіслала мені дві фотографії. Виявляється, 5 грудня, перед Днем Збройних сил України відбувалося святкування  у Києві, на якому був генерал Залужний. Юля взяла із собою мою книгу, підійшла до нього. Генерал  відкрив її на шостій сторінці й почав читати вголос: «Оце  мій меч. А це  мій плуг. Ось  ворог мій. А ось  мій друг. А вся моя тривога  в тім, що ніяк я не збагну, чи це дорога на війну, чи це з війни дорога». Залужний  подивився, що вірш датований 2003 роком, дуже здивувався і запитав: «Як ця людина могла у 2003 році так написати?» Головнокомандувач  поставив у книзі автограф. Колись цей примірник стане дуже знаменитим», —  зазначив Анатолій Кичинський.

Зворушливою несподіванкою для поета стала  зустріч з давніми знайомими: письменником Миколою Близнюком  та колишнім директором біосферного заповідника «Асканія-Нова», земляком Віктором Гавриленком.

Євген Баран розповів про власну творчість,  коло своїх інтересів як літературознавця і критика, торкнувся проблеми літературних часописів в Україні, прочитав кілька своїх  творів.

Розмова у бібліотечній світлиці велася задушевно і щиро. Своїми  роздумами ділилися поети Микола Близнюк, Василь Гостюк, голова Косівського районного  об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка Богдан Глібчук, старший науковий співробітник Національного природного парку «Гуцульщина» Віктор Гавриленко, лікарка Івано-Франківського Товариства Червоного Хреста України Леся Кіт (вона прочитала свій вірш про мову).

На цьому ж заході   приємним сюрпризом для присутніх та  Василя Гостюка  було вручення йому Євгеном Бараном  Диплома лауреата літературної премії ім. Леоніда Народового (за поетичну збірку «На вітражах життя») та медалі  «За служіння мистецтву» від Всеукраїнського об’єднання «Країна». Присутні щиро привітали Василя Гостюка з таким високим визнанням його натхненної праці  та побажали йому нових художніх  здобутків.

Вручаючи нагороду В.Гостюку, Євген Михайлович зазначив: «Література Косівщини тримається на чотирьох  корифеях українського слова: Аделі Григорук, Василеві Гостюку, Миколі Близнюку, Василеві Шкургану. Шануйте, бережіть їх і підтримуйте. Не дайте стерти з лиця землі Україну, українську націю, мову, культуру. Наше слово — могутня зброя проти окупантів».

Водночас він вніс пропозицію присвоїти Косівській центральній міській бібліотеці ім’я Богдана Радиша, патріарха гуцульської поезії, колишнього директора бібліотеки. Ця думка була одностайно підтримана численною аудиторією.

Наприкінці зустрічі вдячні слухачі  подарували письменникам квіти й адресували їм щирі побажання нових висот у творчості.

Учасники зустрічі отримали листівки з автографами гостей  та мали змогу придбати репродукції живописних картин з автографом А.Кичинського.

Ця мистецька презентація пройшла в дружній та теплій атмосфері, вона стала справжнім подарунком і джерелом натхнення для всіх присутніх, залишивши приємні спогади і надію на подальші зустрічі.

Майстрам українського слова сердечно зичу наснаги та  ентузіазму, нових творчих здобутків на літературній ниві для піднесення національного духу українців та перемоги в жорстокому двобої з «руськім міром» і московською агресією. А всім шанувальникам українського слова хочу сказати: приходьте на такі зустрічі  — не пошкодуєте.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції 

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлини авторки та інтернет джерел.