Урочиста зала музею етнографії НАНу сьогодні була переповнена. Особливо значущим та приємним є той факт, що переважну більшість присутніх складала учнівська та студентська молодь. Адже і Герой, якого прийшли вшанувати учасники заходу, мав лише 31 рік, коли самовіддано віддав своє життя, боронячи волю та незалежність рідної України. Тарас Матвіїв залишиться навіки молодим, але як зазначила Мати героя – пані Валентина Матвіїв, “Він є, він незримо та духовно присутній посеред нас. Просто його буття перенеслося на інший вимір, який уготований усім, хто вірить у Бога, у вічне життя та сіє добро уже в цьому земному світі”.


Львівська письменницька організація, яку очолює заслужений діяч мистецтв України Олесь Дяк, та Львівська літературна школа ”Розквіт”під керівництвом письменника Юрія Грешка вже більше місяця готували цей важливий та знаменний творчий вечір. Роздуми та обговорення, репетиції та написання спеціально для цього заходу творів не стали даремними. Дві години лунали щедрі оплески та теплі слова подяки. Професійне й досконале модерування зустрічі Олесем Дяком поєдналося з його поетичним виступом.  Вірш, написаний ним ще далекого 1988 року, досі не втратив актуальності, адже оспівує важку боротьбу українських героїв і трагедію матерів, які втрачають у горнилах війни своїх найдорожчих синів.


Депутат обласної ради, заслужений журналіст України Петро Цеголко розповів про Тараса Матвіїва, як про фахового журналіста та суспільно-політичного діяча, адже він до війни працював у двох київських телекомпаніях, а також був обраний депутатом міської ради.


Національну спілку письменників також представили поетеса Оксана Лозова й письменниця з Херсонщини Галина Іванова. В поезії болю та надії ідеться про рідну Каховку, яка очікує на зупинку під назвою ” Перемога”.


Серед молодшого творчого покоління ” Розквіту” варто відзначити есеї Соломії Панкевич та Анастасії Журбенко. Такого розуміння гіркоти війни, відповідальності сучасників перед минулим й грядущим, а також незламної віри у однозначну перемогу  годі шукати у чималій когорті старших авторів.


Поетичні твори Тетяни Онищенко, Юлії Каспрук, Надії Бойчак, Анастасії Гриньо та Юлії Каптованець сколихнули зал неодноразовими оплесками. Адже усіх їх вразила творчість Тараса Матвіїва, пройняла юні душі й спонукала серця до народження особливих віршів, які вони присвятили Герою.


Насамкінець учасники Клубу “Розквіт” Лев Моргун, Софія Гула та Соломія Панкевич виконали пісню з репертуару “Океану Ельзи”, акомпонуючи собі на музичних інструментах.


Окреме слово про особливих гостей: ієромонаха – редемпториста Леоніда Григоренка та військового капелана отця Михаїла Білецького. Всечесніші отці звернулись до присутніх із пастирською мудрістю, спонукали пам’ятати про чесноти й дари, якими Господь Бог обдарував воїна-героя Тараса Матвіїва, і наслідувати їх у своєму житті. Про це ж наголошував у промові директор школи “Розквіт”, адже сучасна Українська держава вельми потребує розумних, освічених та обдарованих молодих громадян. Підвалини майбутнього закладаються сьогодні, на військових, духовних та мистецьких фронтах. І львівські письменники та учасники Клубу творчої молоді “Розквіт ” щасливі, що долучилися до творення сучасної Історії.


Пресслужба Львівської обласної організації НСПУ

Leave a Reply

Your email address will not be published.