У музеї сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви, що діє при ДІАЗ у м. Бережани, відбулася творча зустріч із відомою на Тернопіллі громадською діячкою, патріоткою, поетесою, автором книжок, педагогом і краєзнавцем, майстринею-вишивальницею, другом бережанських музеїв Ольгою Букавин (м. Підгайці).

Із нагоди поважного 85-літнього ювілею Ольги Букавин працівники заповідника презентували змістовну виставку її чудових, оригінальних робіт, старовинних вишивок і експонатів, які краєзнавець дарувала музею церкви упродовж багатьох років. Привертають увагу вишиті рушники, сорочки, серветки, картини, писанки та інші експонати, зокрема книги «Святкування Великодня на Підгаєччині», «Різдвяно-новорічні віншування на Підгаєччині».
Ольга Онуфріївна Букавин народилася 28 липня 1931 року в с. Старе Місто на Підгаєччині. Краєзнавчі розвідки, пізнавальні статті та вірші О. Букавин публікувалися в районній та обласній пресі, в газетах «Шлях перемоги», «Українська думка», журналах «Патріархат», «Джерело життя» та інших. Ця талановита від Бога жінка неодноразово була організатором різдвяних та великодніх виставок у музеях Бережан і Тернополя, докладала зусиль до відродження УГКЦ. В Підгайцях у приміщенні колишнього підвалу-катівні 6 березня 1994 р. О. Букавин відкрила музей УПА. Допомагала у зборі матеріалів для Підгаєцького краєзнавчого музею, відкритого 2000 року в Народному домі. Щедра серцем і душею патріотка-рукодільниця дарувала свої роботи, обереги Президенту Віктору Ющенку, Левкові Лук’яненку та іншим, а також Папі Римському Івану Павлу II (одержала вдячну відповідь від його нунція в Україні Миколи Етеровича). Про Ольгу Букавин писав журнал «Вишиванка», який надрукував зразок однієї з її робіт.
Про це захоплено розповідали на зустрічі працівники ДІАЗу, зокрема учений секретар Надія Волинець, зберігач фондів Мирон Музичка, колишній керівник музею церкви Володимир Дем’янець, представники бережанських музеїв – краєзнавчого, книги, Богдана Лепкого, краєзнавці, вишивальниці Ганна Семеняк, Тетяна Тремба та інші.
За багаторічну подвижницьку працю, вагомий внесок у відродження й розбудову культури рідного краю та України громадська діячка Ольга Букавин одержала численні подяки, грамоти, квіти й дарунки. Ювілярка висловила щиру вдячність бережанцям за теплий прийом і пошанування, пообіцявши й надалі брати участь у громадсько-культурних дійствах Тернопілля.

Тетяна Бідзіля.

DSCN0753

DSCN0755

DSCN0758

DSCN0759