День вишиванки фінішував у Новодністровську надзвичайно багатою на враження й емоції, барви і кольори атмосферою, створеною за ініціативи нашої невтомної берегині історії та сьогодення, директора міського музею Галини Разгонюк, котра організувала персональну виставку творчих робіт майстрині Альони Беженар «Візитка й обереги її оселі».

Перші хвилини піднесено святкового гуртування у мистецькій залі були настільки незбагненно багатими на емоції, що не одразу вдавалось збагнути магію рукотворної краси: і тієї, що на деякий час стала експонатами, і тієї, яку презентували гості-глядачки зустрічі, вітаючи-вражаючи одна одну квітами, мереживом, листочками, калиною, соняшниками та не менш оригінальними моделями своїх вишиванок.
34 картини, вишиті різними техніками, 9 рушників і серветок, 11 предметів одягу, зокрема 7 сорочок-вишиванок! А ще — змістовна дослідницька робота із сином Юліаном «Ломачинецький рушник» у Новодністровському будинку дитячої творчості, де працює керівником гуртка. Прикметно, що майстриня не просто дослідила історію і техніку виготовлення цього старовинного виробу, витканого її тіткою, Килиною Беженар, а й відтворила його вишиванням у сучасній техніці та матеріалах! Також у творчій скарбниці нашої умілиці – участь у виставці «Вишиваний дивотвір-2019» у Чернівецькому обласному музеї в рамках проекту «Буковинська тайстра», засвідчена відповідним дипломом! Як зазначила ведуча презентації Галина Разгонюк, у всі цих роботах, звичайно ж, своя історія, настрій, професійний рівень, але, водночас, усі вони мають однаковий початок – щиру молитву майстрині, саме так, як із сивої давнини робили наші мудрі прабабусі.
А от неабияк вразило гостей те, що перші струни вишиваного окрилення торкнулись Альониної душі уже напередодні народження її третьої дитини, Юліана: натхненна обітниця вишити до Великодня ікону Божої Матері таки додала сил втілити свій задум і щасливо відчути знову радість материнства! Тож із тих пір 11 років поспіль у цієї жінки чи не щодень мережиться барвами її творчості: картини, рушники (особливо – весільні, на замовлення), а згодом, з відродженням патріотичного духу, – вишиванки. Спочатку для всієї сім’ї, а потім і охочим мати красу, народжену її руками. Чи не найбільш трепетно і з особливою любов’ю творить Альона Беженар сценічне вбрання для своїх талановитих синів-артистів Павла та Юліана, і завжди це в неї – вишукано і неповторно.
Як розповіла Галина Олександрівна, оселя Беженарів вражає кожного затишком, світлом і колоритом рукотворних виробів берегині сім’ї. А вона в неї велика і дбати є про кого: глава цієї маленької держави Микола Дмитрович, котрий забезпечує достаток родини і є найріднішим і найщедрішим батьком для усіх трьох дітей; успішна майстер одного із Чернівецьких салонів донечка Настя, знаний наш вокаліст, а нині – співак у караоке-клубах Чернівців син Павло, а відтак – і чудовий сім’янин та батько крихітки Кіри; ну і наймолодший їхній скарб, призер та володар численних відзнак різноманітних творчих конкурсів син Юліан. На жаль, лише на відстані душі та Інтернету цього вечора зі своєю донькою Альоною була поряд мама Тетяна, котра понад 20 літ пропрацювала медсестрою у нашій міській лікарні, а найголовніше, що обв’язувала одягом свого часу і донечок, і знайомих, як то кажуть, з ніг до голови! Ну і особливо втішало на презентації те, що щирі слова вітань та побажань і чудових квітів майстрині Альоні полинули від чоловікових батьків – Єлізавети та Дмитра Беженарів, для котрих вона – таки дорога донечка!
Сповнені враженнями і барвистою насолодою до вдячного слова Альоні Беженар згодом виходили гості презентації: Подяку відділу культури радо вручила його начальник Альона Присакар, поетичними вишиванками поділились Галина Мельник та Інна Гончар, щирі обійми і квіти дарували голова Чернівецької обласної профспілки працівників енергетики Марія Омельчишина, директор Будинку дитячої творчості Наталія Глушко, колега по художній хвилі Ганна Рутковецька та всі, кому так припала до душі мистецька скарбниця нашої землячки, вчителя групи продовженого дня у початковій школі, керівника гуртка у Будинку дитячої творчості, студентки-заочниці Кам’янець-Подільського університету Альони Вікторівни Беженар.
Було мистецьки тепло, Альоно Вікторівно та Галино Олександрівно, душевно затишно і барвисто щедро! Натхнення та Божого благословення на нові дива!

Вражена – Інна ГОНЧАР