VІ Всеукраїнська сутінкова вечірка і 10-та для читачів Національної бібліотеки України для дітей «Повірка чарівних істот українського фольклору» за книгами Дари Корній зібрала читачів у Національній бібліотеці України для дітей, в інших дитячих бібліотеках країни, а також індивідуальних учасників – Лідерів читання-2024 Одеської, Кіровоградської, Миколаївської, Херсонської, Черкаської, Хмельницької, Харківської, Дніпропетровської областей. І всі разом – онлайн- та офлайн-учасники – ми вирушили у дивовижну мандрівку світом української міфології.

До вечірки також приєдналася Дара Корній, авторка серії книг «Чарівні істоти українського міфу», які надихнули бібліотекарів на тему Сутіні-2024. Письменниця спостерігала за подіями онлайн упродовж усього вечора та відгукнулася у фіналі на подію словами подяки: «Щиро дякую за прекрасне дійство! Розчулена і зворушена креативністю бібліотекарів та читачів! Такі події додають впевненості у нашу перемогу! Свій до свого по своє! Слава Україні!».

Читачі й не здогадувалися, що знайомство із чарівними істотами – духами, в яких у прадавні часи вірили українці, на них чекає зовсім не віртуальне. Адже бібліотечні СУТІНКИ – це магічне дійство. І диво сталося!

Зі сторінок книжкової серії «Чарівні істоти українського міфу» постали як живі духи природи, домашні духи, духи-шкідники. Домовик і Мавка, Криниці, Повітруля, Зеркалиця й Нічниця, Лякливиця з Бабаєм, Щастя завітали на сутінкову вечірку, щоб допомогти читачам розкрити таємницю українського коду і відкрити портал у загадковий захопливий світ багатовікової історії української нації.

Але чарівні істоти не можуть без того, щоб не випробувати людей на міцність, заплутати, трішки налякати. Й лише спостережливі і кмітливі – такі, як наші читачі, здатні впоратися з усіма завданнями. А якщо поруч є книги – взагалі не проблема!

Аж тут з’явився Страх, спробував налякати дітей і коли це йому не вдалося – загіпнотизував чарівних учасників Сутіні й поцупив книги. А без книг портал не відкриється.

Якщо сказати, що наші читачі розгубилася – та й ні. Навпаки! Українські діти не бояться усіляких химерних вигадок, і йдуть до своєї мети наполегливо й безстрашно. Так сталося й на нашій вечірці. З усіма завданнями впоралися швидко, нікого не злякалися, ще й двічі станцювали магічний танок із чарівними істотами.

І великий (як здавалося) Страх капітулював, і перетворився на маленьку й зовсім нестрашну дівчину. Він повернув читачам книги і порадив учасникам вечірки: «Ніколи, нічого не бійтеся! Більше читайте, вивчайте історію свого роду й народу, бо минуле – це не просто історія, воно досі живе в кожному з нас на рівні генетичної пам’яті, маминої колискової, бабусиного вишитого рушника та дідової казки».

А коли ми перемогли страх, то усвідомили, що усі біди, які випали на нашу землю, можна подолати тільки разом! Як це зробили наші читачі, коли об’єдналися. Об’єдналися, перемогли, й магічний портал їм відкрився! А там…

А там… Як вам передати радість наших читачів, коли світло у залі увімкнулося і діти побачили на сцені наших захисників – воїнів ЗСУ, а точніше – військовий оркестр 38-го об’єднаного навчального центру Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Концертна програма, яку підготували музиканти оркестру спеціально для цієї зустрічі, викликала захоплення не лише в юних учасників вечірки, підспівували й підтанцьовували також і батьки читачів, і бібліотекарі. Адже артисти виконували улюблені пісні дітей і дорослих: «Гуцулка Ксеня», «Москва горіла і палала», «Намалюй мені ніч» тощо, а також, на радість дітям, пісні з репертуару загадкової персони Клавдії Петрівни. Це була любов із першої й до останньої ноти. Для віддалених учасників та усіх, хто не зміг доєднатися до цього неймовірного музичного фіналу, бібліотека зробила стрім на сторінці у фейсбук.

Дякуємо онлайн-учасникам, які приєдналися до нас у ZOOMі, уважно стежили за перебігом вечірки, активно відповідаючи на запитання. Та найактивнішими і найспритнішими (адже зараховувалися перші три правильні відповіді, що надавали учасники у чаті) виявилися два «Лідери читання-2023». Вітаємо Ільків Катерину, читачку Баштанської публічної бібліотеки (Миколаївська область) та Михайленко Поліну, читачку із міста Дніпро. Серед дитячих бібліотек, які зібрали  на вечірку своїх кращих читачів, лідером стала команда Леотеки (Львіської ОБД).

Віддалені учасники встигли ще й намалювати своїх вигаданих міфічних персонажів, світлини яких ми переслали пані Дарі Корній. Можливо, вона використає ідеї читачів у своїх майбутніх книгах.

Насамкінець читачів бібліотеки чекав ще один сюрприз – солодкі подарунки  від  партнерів бібліотеки ГО «Сучасне об’єднання кінематографістів» ,  ГО «Спілка підприємців теле та кіноіндустрії», Українська Федерація Банків Продовольства.

За інф, НБУ для дітей