Так, саме так – яке мислення, мовлення, така однозначно наша розумова характеристика: чи красномовці, а чи тугодумці.

Приводом у цьому разі стала фраза мого співбесідника, що повторювалась 70 разів за хвилину: «туда-сюда». Не знаю точного її діагнозу: мовна обмеженість, психічна неповносправність чи щось інше?
Лише на хвилину вслухаймося у своє мовлення та висловлювання інших. Справжній розумово-мовний колапс. Люди, всіх вікових зрізів, свій емоційний стан передають килавими формами: «я в шоці», «ужас», «атас», «капєц», «блін».
Набір пустопорожніх фраз «коронують» наші висловлювання: «корочє говоря», «всьо равно», «нєсмотря на то», «ну ладно», «і так дальшє», «лібо я, лібо він».
А як ми любимо чужинецько-паралітичні фраземи: «вєчєром деньгі – утром стулья», «развє в етом дєло», «ні то ні сьо», «канєц канцом», «прівєт, солнце».
Добру справу в плані культури мови робить Фейсбук. Приємно реречитувати думки на сторінках про мову, про її охорону, про її збагачення й розвиток. Я не проти словників, до речі, не часто ми їх беремо в руки… Тому не забуваймо геніаальні слова нашого класика: «Не бійтесь заглядати у словник! Це пишний сад, а не сумне провалля!». Усе буде добре, вірмо в це.

Зиновій Бичко, філолог

П.С. Ісус Христом мав апостола на ймення Філолог.