22 – 23 жовтня в історичному Збаражі, що на Тернопільщині, проходив Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Повернення Іди Фінк». Його приурочено до 100-річного ювілею від народження нашої землячки, відомої у світі польськомовної письменниці Іди Фінк, який вперше відзначається на національному рівні. Одни з організаторів фестивалю є Громадська організація «Гельсінська ініціатива-ХХІ».

Вінцем першого дня Фестивалю стала урочиста церемонія оголошення лауреата Літературної премії імені Іди Фінк “Творчість заради порозуміння між людьми та народами”.

Премію засновано Збаразькою міською радою та громадськістю Тернопільщини, з метою відзначення талановитих авторів, чия творчість обстоює цінності гуманізму, міжнаціонального діалогу, взаємоповаги та порозуміння між людьми та народами, а також збереженню мультикультурної спадщини України.

Першим лауреатом Літературної премії імені Іди Фінк “Творчість заради порозуміння між людьми та народами” за рішенням незалежного журі стала пані Олександра Гнатюк (Оля Гнатюк) – письменниця, публіцистка, дослідниця в галузі українознавства та історії, перекладачка та популяризаторка української літератури, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», співробітниця Інституту славістики Польської Академії Наук, Віце-президентка Українського ПЕН, членкиня Редакційної ради «Модерна українська література» Польського ПЕН, членкиня «Ініціативи 1 грудня», голова Товариства промоції української культури в Польщі та польської в Україні !!!!!

Премією відзначено книгу Олі Гнатюк «Відвага і страх». Номінувала лауреата Громадська організація «Гельсінська ініціатива-ХХІ».

На жаль, пані Олександра не змогла приїхати до Збаража у дні проведення Фестивалю. Втім вона звернулася з екрану до його учасників з вітальною промовою. А вже невдовзі символічний диплом та статуетку лауреата Премії, які наразі було продемонстровано аудиторії, буде надіслано їй.

Вітаємо пані Олександру із заслуженим званням Першого лауреата Літературної премії імені Іди Фінк “Творчість заради порозуміння між людьми та народами” і маємо надію , що ця Премія згодом стане щорічною!

Олександр Степаненко, голова ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ».