З такою ініціативою виступила Дніпропетровська обласна організація НСПУ. Свою пропозицію літератори області пов’язують зі святкуванням 105 річниці з дня народження автора «Собору».

«Ми свідомі,  що монумент Олесю Терентійовичу до цієї дати у обласній столиці, звичайно,  не з’явиться, – сказав у розмові з нашим кореспондентом голова правління ДОО НСПУ  Фідель Сухоніс. – Часу до зазначених святкувань залишилося зовсім мало. А такі проєкти, та ще за умов війни, потребують і багато зусиль, і головне – коштів для матеріального втілення ідеї».

Зазначимо, що січеславські літератори вже знайшли однодумців для реалізації своєї пропозиції. Ними став професорсько-викладацький склад та адміністрація Дніпропетровського Національного Університету імені Олеся Гончара.

Зразу два члени ДОО НСПУ Фідель Сухоніс та Микола Чабан увійшли  до складу організаційного комітету вишу у  справі організації та проведенні урочистих заходів з нагоди 105 -ї річниці з дня народження О. Гончара. Серед наміченого є і низка пропозицій щодо формування громадської думки і позиції місцевих органів влади щодо  встановлення пам’ятнику славетному літераторові.

На одному із засідань члени згаданого комітету були одностайні у підтримці пропозиції письменників Дніпропетровщини  про встановлення пам’ятнику О. Гончару побіля входу до парку імені Юрія Гагаріна в обласній столиці та одночасного надання  цьому  ландшафтному об’єкту імені автора «Собору». Згадана місцина органічно поєднана з комплексом споруд ДНУ імені Олеся Гончара, перебуває на видноколі в одному з центральних районів міста.

Пресслужба ДОО НСПУ

На світлині: Голова ДОО НСПУ Фідель Сухоніс на засіданні організаційного комітету ДНУ імені О. Гончара у справі відзначення  105 -х роковин з дня народження   славетного літератора висловлює пропозиції письменників Дніпропетровщини щодо   пам’ятника Олесю Терентійовичу.