Віднедавна 14 жовтня стало державним святом. Відповідно, збільшилася кількість промов, дифірамб, од. Так, в Чорткові, у святкову п’ятницю, пройшла (за одним з оповіщень) панахида біля пам’ятного знаку Небесній сотні і церкві св. Покрови.

Ведучі святкового дійства у Чорткові оголосили, зачитавши, зокрема, такі судження: «Об’єднання українських націоналістів», «Рішенням політичного проводу 14 жовтня була утворена УПА», «тоді народився чорно-червоний прапор». Вперше почув, що Організація стала Об’єднанням – велике питання до тих, хто писав такий текст і до того, хто його читав!
Щодо дати створення УПА, можна навести декілька версій, але жодна з них не буде мати прив’язки до 14 жовтня 1942 року. Це символічна дата, пов’язана з історичною (козацьке свято) і релігійною традицією. Вперше термін Українська повстанча армія виник 95 років тому, коли три групи інтернованих вояків армії УНР йшли з території Польщі (зокрема, з Тернопільщини) через Збруч піднімати повстання проти радянських окупантів в Україні. Це був Другий зимовий похід жовтня-листопада 1921 року, надалі назва УПА з’являється в отамана Бульби-Боровця. Теоретично УПА була прокламована ще в 1940 році – 20 червня було віддано А. Лівицьким, президентом УНР в еміграції, про створення Боровцем УПА. Перші загони, які діяли проти військ НКВС та інших частин, у співпраці з німцями, виникли в червні–серпні 1941 року. Про дату творення Повстанської армії, яка найбільше відома на широкий загал, можна говорити не раніше, як з тарвня–червня 1943 р. Тоді, у волинській частині сучасної Тернопільщини об’єдналися керівники військових загонів бандерівців і мельниківців, а також, підкорили рештки бульбівців, які вже були розрізненими загонами, а не потужною «Поліською січчю».
Аналогічно і з народженням чорно-червоного прапора. Щонайперше, це був прапор куреня «Пласту», ще за Польщі. Після розколу в ОУН, революційна частина (бандерівська), щоб відрізнятися від мельниківської, на ІІ Великому зборі ОУН-р, у квітні 1941 р. постановила відмову від тризуба з мечем (символіки ОУН-М), а прийняла «загальнонаціональний Тризуб Володимира Великого у формі, введеній Центральною Радою» і «свойого окремого організаційного прапору чорної і червоної краски». Таким чином, в офіційну символіку увійшов стяг червоної крові, пролитої за чорну землю.

Ярослав Дзісяк, історик, викладач Чортківського коледжу економіки і підприємництва ТНЕУ, ВО «Свобода».