Ближчим часом в культурному житті Чорткові відбудеться подія міжнародного рівня – буде відкрито перший в Україні пам’ятник німецькомовному письменнику, просвітителю та  гуманісту Карлу Емілю Францозу. За кошти, надані Урядом Федеративної Республіки Німеччина, скульптором Романом Вільгушинським щойно виготовлено бронзове погруддя письменника та меморіальну дошку. За рішенням Чортківського міського Голови п. Володимира Шматька їх буде встановлено в історичній частині міста.

Чому Францоз заслуговує на прочитання і вшанування у Чорткові та загалом в Україні?  По-перше, він має незаперечні заслуги перед українською культурою – насамперед як перший у Світі дослідник та популяризатор творчості Тараса Шевченка, а також як етнограф, що першим відкрив феномен української народної пісні.  Завдяки йому Чортків нині існує на літературній мапі Європи. Францоз описав рідне місто під вигаданою назвою «Барнов»: «Барновтам живе моє дитинство, і мій батько похований там… Жодне місто на світі не є таким любим і гарним, як Барнов…»

Карл Еміль Францоз (Karl  Emil Franzos, 1848 – 1904) народився у Чорткові та провів у нашому місті свої дитячі роки. Тут він починає навчання у школі при Домініканському монастирі. 1858 року Карл Еміль вступає до німецької гімназії, а по її закінченні – до Віденського університету. Але й згодом у своїх творах він часто повертається до краю свого дитинства, не втрачає зв’язків із його мешканцями.

Наступного року культурна громадськість Європи відзначатиме 170-у річницю від дня народження Францоза. Встановленням пам’ятника видатному літератору Чортків відкриє низку міжнародних подій, приурочених до цього ювілею. Маємо надію, що до ювілейної дати буде перекладено та видано українською збірку «Євреї Барнова». Робота над перекладом вже розпочата колективом часопису «Золота Пектораль». Як повідомив його редактор п. Володимир Погорецький, «золотопекторалівцями» обговорюється ініціатива започаткування літературної премії імені Карла Еміля Францоза.

Мала б нарешті з’явитися у центрі Чорткова й вулиця Францоза. Чортківський Ринок дуже змінився за останні півтора століття. Але одна з вуличок Ринку збереглася від середини ХІХ віку – отже вона досі пам’ятає дитячі кроки Карла Еміля Францоза. Можливо, їй і належало б носити ім’я письменника?

Урочисте відкриття пам’ятника  Карлу Емілю Францозу відбудеться 30 квітня  о 13-й годині на вулиці Ринок (поблизу ринкової вежі з годинником).

Цього ж дня самодіяльним студентським театром «Агапе» Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського буде представлено виставу за мотивами новели Карла Еміля Францоза «Ярмарковий день у Барнові». Ідея та постановка цієї вистави належать викладачці іноземної літератури коледжу пані Людмилі Чижишин. Вистава розпочнеться 30 квітня о 15-й годині у Народному домі імені Катерини Рубчакової.

Олександр Степаненко,

Гельсінська ініціатива-ХХІ