Презентація підсумкового літературно-мистецького альманаху «Подільська толока» – 2016  була незвичною і відрізнялась від усіх попередніх. Оскільки приміщення обласної Тернопільської організації письменників, де, зазвичай, збираються наприкінці місяця літератори з усіх куточків Тернопілля, виявилось затісним для такої події, то прихистком для них стала велика актова зала Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

Незвичність була не лише в тому, що часопис виявився 12-м випуском і надрукувався у 12-му місяці року… З’ясувалось, що значна частина літераторів (майже 25) серед представлених 70-ти, пишуть пісенні тексти, окремі з них виконують власні пісні. Дехто вже записав диски. А поет Іван Кушнір разом із співачкою Ярославою Декалюк взяли участь у новорічному концерті «Пісенний вернісаж», який відбувся у столиці України.

  • Наше літоб’єднання заявило про себе своєю монолітністю. Воно вже «доросло» до того, – каже очільник спілки Олександр Смик,  – щоб виступити із концертом в Українському Домі.

Під час презентації прозвучали пісні на слова Лесі Любарської, Олександри Кари, Івана Кушніра, Василя Дерія, Арсена Вікарука, Галини Музики-Дричик, Богдани Дерій, Ірини Мацко тощо. Окремі з них виконували співак  Юрій Футуйма та  юна поетеса Христинка Бас.

 «Подільська Толока» щедра на різноманіття жанрових рубрик,  – ділиться враженнями очільник літоб’єднання письменник-гуморист Зіновій Кіпибіда, – це і «Поетичний розмай», «Розкрилля прози», «Творчість молодих», «Драматургія», «Перлини для дитини», «Сміхотворча тайстра», «Літературна робітня» та інші.

Творчими набутками поділились Патара Бачія, Надія Кулик, Тамара Гнатович, Марійка Гуменюк, Анна Віталія Палій, Ірина Чуйко, Ганна Назарків, Віра Паронова, Галина Шулим, Володимир Бойко, Олег Вістовський та багато-багато інших. До речі, активними учасниками цього видавничого проекту (фінансова підтримка –Тернопільські обласна та міська ради, обласна рада, центр народної медицини «Барвінок») щороку є відома творча сім’я тернопільських  викладачів (ТНЕУ) Богдани, Василя та Марійки (Гуменна) Деріїв. Варто зауважити, що особливою і теплою є обкладинка часопису, над якою добряче помудрувала редакторка і поетеса Ольга Атаманчук. Відрадним є те, що кожен з представлених авторів альманаху окрім творчості має ще й основну в житті роботу, проте залюбки творить, аби збагатити цей світ добрим і розрадливим словом.

Валентина Семеняк,  фото автора

DSC_5931

DSC_5901