Через бібліотеку та письменників ми входимо у світ книг, які відіграють важливу роль у житті людини, оскільки є джерелом знань, інформації та освіти. Зокрема, письменники через своїх героїв і персонажів переносять нас з минулого в сьогодення, розвивають уяву, змушують думати, розширюють словниковий запас і збагачують розумово. Із книг ми пізнаємо невідоме, постійно відкриваємо щось нове, дізнаємося про загадки і таємниці життя.

Приємною традицією стало те, що Косівська центральна міська бібліотека організовує для своїх читачів, зацікавлених осіб та шанувальників друкованого слова різноманітні зустрічі та презентації відомих і щойно виданих  книг.

28 грудня 2022 року гостею у бібліотеці була коломийська авторка Ганна Біленчук, яка представляла свою книгу «Реверанс душі». Директорка бібліотеки Любов Кабин щирими і теплими словами привітала колегу по роботі і подякувала, що саме презентація її другої книжки пройшла у стінах нашої бібліотеки.

Модератор заходу Василь Шкурган – поет, прозаїк, голова Косівського осередку Національної спілки письменників України,  ознайомив присутніх  з біографією гості та її літературним доробком.

Ганна Біленчук народилася 21 березня 1995 року в селі Уторопах Косівського району Івано-Франківської області, на батьківщині великого поета України — Тараса Мельничука.

Г.Біленчук — колишня учениця Уторопського НВО, випускниця Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка та Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, нині завідувачка відділу інформаційних технологій та роботи з молоддю Коломийської міської публічної бібліотеки,  по-справжньому закохана в поезію.

Друкувалася у літературно-мистецьких виданнях «Німчич», «Водограй мрій №2», міжнародному літературно-мистецькому альманасі «Sun City№ 5», літературному альманасі «Політ моїх думок», збірці «Секрети лялькарок», календарі «Таїна української ляльки 2021», в альманасі «Джерельні дзвони», літературно-мистецькому часописі «Олександрійські дзвони», журналі «Літературна Коломия», в коломийській газеті «Вільний голос».

Вона авторка двох книг: «Автограф серця» та «Реверанс душі». Пані Ганна цікаво розповідала про родинні стосунки з Тарасом Мельничуком — двоюрідним братом бабусі, свої літературні початки, джерела натхнення.

Постійні розповіді бабусі, старших сестер, людей, які знали і спілкувалися з Мельничуком,  читання його книг надихали на писання віршів.  Прочитані Тарасові твори дали поштовх до власних творчих спроб.

Вірш «Князь карпатських гір» народився зразу після розповіді сестри  про її зустріч із Тарасом Мельничуком, який сидів на лавочці і дивився в небо.

Ганна Біленчук продемонструвала  відеоролик, в якому ми почули душевну декламацію її віршів на фоні фрагментів із життя Тараса Мельничука.

«Я пишу із задоволенням, простими, доступними для кожного словами. — продовжувала  Ганна. — Передаю все те, що бачу довкола і відчуваю своїм серцем. Поезія є частинкою мого буття, без чого важко дихати і жити. Вона лікує, звеселяє, дає можливість задумуватися над прожитими  хвилинами, приходить неочікувано, загадково, з різним настроєм і сенсом, вдається до надзвичайної простоти, зливаючись водночас з глибоким неординарним єством. Нетлінна краса карпатських гір надихає і приваблює, є тим еліксиром вічної молодості і багатством духовної сили, що має такий нерозривний зв’язок з людськими помислами і природним чуттям».

Відрадно, що обидві книжки Ганни Дмитрівни вийшли в нашому видавництві «Писаний Камінь», де друкуються твори  як відомих в Україні авторів, так і тих, хто робить перші кроки в літературі.

Розмова у бібліотечній світлиці велася задушевно і щиро. Своїми  роздумами, творами  ділилися  Микола Близнюк, Ігор Маковійчук, Надія Пасічняк,  Галина Тимофійчук — вчителька-філологиня Косівського ліцею ім. І.А. Пелипейка, завідувачка бібліотеки с. Шепота Оксана Ткачук. Із уст Ігоря Маковійчука, Оксани Ткачук, Надії Пасічняк    лунала їх  патріотична та лірична поезія.

До розмови приєднались колеги з м. Коломиї, які розповідаючи про творчу особистість Ганни Біленчук,   відмітили, що саме через наполегливість в роботі вона домагається творчого успіху і визнання.

 На згадку про зустріч Ганна Дмитрівна подарувала бібліотеці свою книгу «Реверанс душі».

Цікавий і захопливий  захід завершився  автографом-сесією авторки і її подякою.

А ми побажаймо Ганні Біленчук нових поетичних здобутків на літературній ниві,  Божого благословення на творче зростання, на розкрилення таланту.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І. Пелипейка та РО «Просвіта».