Неґативи, як і гріх, — наші вороги й водночас друзі, як це не парадоксально.

“Одне з найнижчих злочинів по відношенню до людини – це не пристрасна ненависть, а байдужість. Саме воно є основним компонентом нелюдськості”, – каже Джордж Бернард Шоу. Як бачимо, цей порок засуджується і Святим Письмом. “Байдужі люди не можуть служити ані Богові, ані людям. Така людина не обмине пекельного вогню, якщо не відмовиться від своєї байдужості” (пор. Лк. 10, 30–35).
Як іржа, нас теж роз’їдає боягузтво. Треба відваги, щоб бути правдивим християнином, тому що він мусить зустрічати небезпеки, труднощі, опозицію, і так, навіть смерть. Вірні учні Ісуса Христа не можуть сподіватися, що з ними будуть краще поводитися ніж з їхнім Господом. Так, як Сам Ісус сказав: „Раб не більший за пана свого. Як Мене переслідували, то і вас переслідувати будуть”. — Ів. 15:20.
Однак страхи мусимо сміливо переборювати щоденно. Брехня виганяє віру з серця людини, а Господь віддаляється від тих, хто живе в обмані. На землі не існує жодної людини, яка б ні разу не збрехала. Навіть у найчесніших людей іноді бувають життєві ситуації, коли вони постають перед необхідністю сказати неправду.
Психологія вважає брехню як спосіб психологічної маніпуляції, самозахисту, страху, низької самооцінки із-за власних комплексів, або з метою повихвалятися. Про сукупність у нашому фольклорі побутує сила-силенна приказок.”Скупий, що дурний: той два рази платить, а цей два рази робить. Скупий, якби міг, то б два рази одно їв. Скупі, — що бджоли: завжди мед збирають, а після й самі пропадають. Скупому душа дешевше гроша”.
Заздрість, злостивість висміюються народною мудрістю. “Заздрість здоров’я їсть. Заздрість ніколи спокою не має. Залізо іржа з’їдає, а заздрий від заздрощів погибає. Залізо іржа з’їдає ,а заздрий від злости погибає”.
Будьмо смиренними, побожними й чистими душею. “Хто очистився і перебуває чистий, той не тільки сам себе зберігає від мирських спокус, а й зміцнюється в своїх силах до того, що над усіма небесними противниками панує по своїй волі, як повелитель” (сщмч. Кипріян Карфагенський).

Зиновій Бичко, НСЖУ