Чергова науково-фантастична книжка прочитана. «Понеділок починається в суботу» виявилась для мене доволі дивною книгою. Цікаве і вартісне для мене почалось із 50-ої сторінки. Це уже традиція – не перша книжка починає проймати мене лише після півсотні сторінок. Маленьке фантастичне містечко Соловець, повне чудес, що кояться в НДІЧАВО. І уже там розкривається тамниця – чому ж понеділок починається в суботу?

Спочатку історія здалась простацькою, без особливої новизни в зав’язці. Читаючи, думала, що автори спростили собі задачу і не стали «винаходити велосипед». Взяли усі відомі з дитинства казки і змішали їх в одну давно знайому кашу. Але з плином читаних сторінок я таки вловила ізюминку – ні на що не схожу диковинку фантастичного світу Стругацьких.
Історія розгортаються у місті Соловець. Воно сприймається органічно, навіть в певні моменти думається, що це десь за межами твого села чи містечка. І що, якимось чином, більшість наших провінцій точно такі ж.
Мені сподобалось поєднання казки і філософії. Такої обезбашеної, неймовірної, частково психоделічної реальності міста.
Події настільки фантастичні, що сприймаються нормою, вони не дивують. Мене принаймні. Це той випадок, коли щось «надто», зведене мовними конструкціями, прийомами та настроями до буденного і тому сприймається мозком як щось «звичне».
А чергування всеможливих чудасій із психологічно-філософськими роздумами героя змушує побачити «світлі рядки серед чорного листка»(така собі метафора надії, якщо ви зрозуміли). Ці міркування дуже освіжають і ніби вирізьблюють із реальності сюжету істину.
Поки я оце писала і паралельно читала, спало на думку, що книжка доволі інтелектуальна і складна. Навіть по простому аналізу слів, зрозуміло, що людина, яка має маленький словниковий запас більшість сенсу не зрозуміє. Дуже багато слів іншомовного походження, наукових термінів з біології, хімії та суміжних наук.
У основному розділі події вирують у НДІЧАВО – Науково-дослідному інституті чародійство і ворожби. Ззовні це звична непримітна будівля. Але як і все в магії, за вхідними дверима це безкінечне місце, наповнене чудесами. Цікаво спостерігати за описом робочого місця героя, магічними поверхами і кабінетами. Їх призначенням. Описом робочих буднів працівників.

Чому понеділок починається в суботу?
В НДІЧАВО працюють люди, яких неможливо вигнати з робочого місця. Ніщо їх так не гнітить і не засмучує як вихідні. Вони люблять компанію один одного – компанію божевільних однодумців. І тому в них не буває суботи чи неділі. Як тільки закінчується п’ятниця, вони з радістю починають новий робочий тиждень. Їх понеділок завжди починається в суботу. А якщо якимось дивним чином серед них і трапляться ті, що дозволили собі неробство, їх вуха поростають густою шерстю, часто із зеленкуватим відтінком.
Варто згадати, про імена героїв – вони здаються дивними і складними, на перших сторінках, але з кожним наступним рядком подобаються все більше. Тепер я не можу уявити звичні імена в такому дивакуватому тексті. Чим ближче до завершення сюжету, тим важче викинути оці кумедні Ойра-Ойра, Хрістобаль Хунта з голови. Вони здаються милозвучними і красивими.
Що ж, основну ідею, або скоріше настрій, писаного Стругацькими тексту думаю ви зрозуміли.
Оцінювати «Понеділок починається в суботу» я не буду і не хочу. Не моє це завдання. Я лише прагну донести до вас враження і неупереджений, наскільки це можливо, літературний, культурний чи філософський сенс.
Надіюсь ви знайдете свої відповіді щодо питань по цьому творінню.
Ще одна фантастична історія, але уже зовсім іншого плану та рангу“1984”

Світлана Кучпилюк.