Коротке досьє. Начальник групи з добору в Тернопільській області Окремого регіонального центру комплектування Державної прикордонної служби України полковник Андрій Григорович ЛУЩИК, 1977 р. н., у 1998 році закінчив Хмельницьку академію Прикордонних військ України, проходив службу на офіцерських посадах у підрозділах охорони кордону й органах управління у Львівській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях, учасник АТО. На займаній посаді – з січня 2019 року. Одружений, виховує двох дітей.

– Пане полковнику, які рекомендації можете дати молоді щодо служби у прикордонних військах України?

Нині надзвичайно важливо довести до читачів часопису актуальну інформацію про Державну прикордонну службу України. Рекомендую хлопцям усвідомити, що строкова військова служба – це обов’язок громадянина. Потрібно бути переконаними в тому, що кращої “школи” для чоловіка, ніж військова служба, ще ніхто не вигадав. Саме тут можна перевірити себе, віднайти ті риси характеру, які дадуть змогу упевнено прямувати життям, вирішити, який саме вид служби (строкова чи служба за контрактом, навчання у вищому військовому навчальному закладі чи на військовій кафедрі, виконання військового обов’язку в резерві чи альтернативна служба) більше підходить, і готуватися до неї з розумінням справи.

Якщо є бажання бути прикордонником, можна зв’язатися зі мною як із представником Державної при­кордонної служби в Тернопільській області, заявити про своє бажання завчасно та йти на строкову службу вже з моїм супроводом, або обрати професію прикордонника і стати військовослужбовцем за контрактом.

– Розкажіть, будь ласка, про “соціальний пакет” військовослужбовця. Які переваги надаються за умови вступу на військову службу за контрактом?

– Хотів би звернути увагу шановних читачів, що держава намагається максимально сприяти у створенні гідних умов військової служби. Зупинюся на реальних перевагах служби за контрактом прикордонником.

Перше. На військову службу за контрактом можна бути зарахованим із 18 років, і вона йде в залік обов’язкової строкової служби. На відміну від строкової служби, військовослужбовцю за контрактом гарантовано достойне грошове забезпечення, соціальний пакет. Є право вибору підрозділу для служби.

Друге. Умови військової служби в Державній прикордонної службі якісно відрізняються від умов у Збройних силах, що, насамперед, відображається у краще обладнаних навчальних центрах та невеликих підрозділах, які здійснюють охорону державних рубежів, де створено хороші умови для життєдіяльності прикордонників. Завдання, покладені на військово­службовців, чітко регламентовано, а справа охорони державного кордону – цікава й захоплююча.

Третє. Гідна оплата служби – від 10 тисяч і від 13 тисяч за проєктом “Нове обличчя кордону” та одноразова грошова допомога в розмірі від 16 тисяч гривень для тих, хто вперше підписує контракт. Ці суми вже зазначаються з урахуванням податків. А також – щорічна допомога на оздоровлення та вирішення соціально-побутових проблем.

Четверте. Щорічна оплачувана відпустка від 30 до 45 днів у залежності від вислуги років.

П’яте. Повне речове забезпечення, високий рівень безкоштовного медичного забезпечення, пільгове користування відомчим санаторним фондом.

Шосте. Компенсація за піднайом житла, право на безкоштовне отримання службового житла.

Сьоме. Безкоштовне проходження підготовки у ві­домчих навчальних закладах.

Восьме. Визначені чинним законодавством пільги для військовослужбовця і членів його родини, а саме – страхування життя та здоров’я, особливе пенсійне забезпечення й інші пільги. Військовослужбовець, який вислужив 25 календарних років, має право на пенсію за вислугою років, яка буде виплачуватись йому з моменту звільнення в запас (наприклад, із 45 років), а не з 60 років, як це передбачено чинним законодавством для інших категорій пенсіонерів.

Дев’яте. Можливість реалізації попереднього от­риманого досвіду на прикордонних посадах, обов’язкове врахування стажу служби і роботи.

– Що передбачає проєкт “Нове обличчя кордону”?

– Із березня 2017 року спільно з партнерами Державної прикордонної служби, а саме – з Посольством США в Україні та Міжнародною організацією з міграції, запроваджено проєкт “Нове обличчя кордону”. Звичайно, набір на військову службу за контрактом здійснювався і раніше, до запровадження вищезазначеного проєкту. Але саме “Нове обличчя кордону” стало не місцевим чи регіональним заходом, а Програмою загальнонаціональною, пріоритетною й автоматизованою. В ній усунено всі можливі стереотипні, формальні, інформаційні, кадрові, гендерні перешкоди щодо залучення амбітних та перспективних людей до при­кордонної служби, людей, котрі хочуть змінювати і змінюватись.

За 2017-й, 2018-й та першу половину 2019 року по Західному регіональному управлінню за проєктом “Но­ве обличчя кордону” комплектувалися відділи прикордонної служби “Краківець”, “Львів-аеропорт”, “Ше­­гині”, “Рава-Руська”, “Пархоменкове”. Без сумніву, це найкращі підрозділи у Львівській і Волинській областях. На ці підрозділи покладається “пред­став­ницька” функція, це “ворота в Україну”. Саме з військовослужбовців, які там служать, роблять висновок про те, хто такий прикордонник, про прикордонний підрозділ та прикордонне відомство, а часто – й загалом про Укра­їну.

Важлива роль проєкту полягає в наявності двох незалежних потоків відбору: перший – діючі прикордонники, другий – цивільна молодь, хлопці й дівчата, які подали заявку на участь на сайті Державної при­кордонної служби.

Проходження етапів конкурсу – психологічний тест, перевірка знання іноземної мови та загального роз­витку, медичні комісії, вивчення документів кандидатів, складання фізичної підготовки – стають підґрунтям для проведення з кандидатом кваліфікаційної співбесіди. До співбесіди, до речі, залучаються, крім відповідних фахівців Прикордонного відомства, представники Міжнародної організації з міграції, організації, яка є фундатором проєкту. Загальні результати проходження конкурсу відображаються в рейтинговому списку, найкращі – зараховуються на посади. До речі, не раз найкращими стають хлопці чи дівчата без досвіду прикордонної служби. Черговий набір розпочато з 1 жовтня.

– Які вимоги до кандидатів?

– Громадянство лише України; вік від 18 до 55 років, за проєктом “Нове обличчя кордону” – 18–45 років, для вступу до Хмельницької академії – з 17 років, на рік вступу до 23 років; придатність до військової служби за станом здоров’я та професійно-психо­ло­гічними якостями, достатній рівень фізичної підготовки; для рядового складу – освіта не нижча за неповну середню, а для сержантських посад та майбутніх курсантів – не нижча за повну загальну середню; відсутність судимостей та інших перешкод для проходження служби.

Пов’язавши своє життя з Державною прикордонною службою України, ви зможете забезпечити себе стабільним місцем роботи на тривалий термін, бути впевненим у завт­рашньому дні, стати соціально-важ­ливою особою, планувати й утілювати заплановане, будувати особисте життя в Україні. Долучайтеся!

Додаткова інформація про військову службу за контрактом є на сайті Держприкордонслужби: dpsu.gov.ua або на сторінці у ФБ: @kontrakt.dpsu, начальник групи з добору в Тернопільській області Окремого регіонального центру комплектування Державної прикордонної служби України полковник Андрій Григорович Лущик. Тел. 067 714 64 19, ел. адреса lushchyk.andriy.g@gmail.com.

Детальніше про проєкт “Нове обличчя кордону” можна дізнатися на newface.dpsu.gov.ua та за тел. call-центру у Львові – 032 258-50-38, 258-50-39, а про Національну академію Державної прикордонної служби України – на сайті nadpsu.edu.ua.

– Щира вдячність за змістовну розмову.

 

Інтерв’ю вела Тетяна БІДЗІЛЯ.