Одного суботнього листопадового вечора у центрі столиці панувала атмосфера творчості та натхнення. Організатори мистецького проєкту «Літературні забави» Ingi Gerda (псевдонім поетки Ірини Рудики) та Андрій Рассказов на базі «MODI Art and Wine Gallery» влаштували неформальну зустріч з відвертою та чуттєвою поетесою Єленою Дорофієвською.

Відкритий діалог та комунікація усіх присутніх є першорядним правилом даних вечорів. Щирі та теплі розмови завжди гармонійно переплітаються з рядками поезій, а тихенька музика й чудові картини на стінах створюють атмосферу мистецького оазису, який так доречно розмістився посеред кам’яних джунглів міста. Для збільшення кола поціновувачів творчості поетеси, проводилась онлайн-трансляція вечора, аби кожен охочий зміг долучитись до дійства.

З часом «Літературні забави» все більше набувають популярності серед любителів арту. Унікальний формат вечорів підкупає не лише можливістю послухати вірші, але ще й особисто продекламувати власні твори або ж рядки улюблених поезій, так як після виступу запрошеного гостя, починається час для вільного мікрофону. Гостями вечорів, як зазначає Андрій Рассказов, є не лише поети та поетеси, а ще й прозаїки, співаки та музиканти, що робить «Літературні забави» дійсно мистецьким проєктом у повному розумінні цього слова. Формат події включає в себе  авторський вечір, вільний мікрофон, а також фотосет, нові знайомства та невимушене спілкування, яке тільки підігріває цікавість усіх присутніх. Варто зазначити, що організація заходу є абсолютно волонтерською ініціативою Ірини Рудики та Андрія Рассказова. Як зазначає Ірина: «Для мене, як організаторки важливо зробити так, щоб мистецтво, у всіх його проявах, стало ближче до людей. Це наш фронт».

Кожен вечір є дійсно унікальною подією, варто сказати, що кожен гість привносить щось своє, щось, що саме для нього є проявом його бачення мистецтва та громадського життя. Поет Сергій Савін влаштував театральне дійство, на вечорі фольклористики від Юлії Вітранюк зібралась така кількість людей, що гості розміщувались навіть на підлозі, а виступ Ади Єлагіної зібрав значну суму, яка була відправлена на потреби ЗСУ.

Особливістю останнього вечора стало те, що це був справжній рекорд спілкування поетеси саме з публікою. Впродовж вечора поетеса охоче ділилась спогадами із власного дитинства та юності, а також розповідала про різні етапи своєї  творчості. Одним із ключових стало питання читачів про видання окремої збірки віршів, адже кожна поезія Єлени Дорофієвської пронизана почуттями та дуже влучно передає ті душевні стани, які так уміло ховаються у рядках та римах.  Поетеса з цього приводу  вважає, що фактично збірка вже зібрана, але «потрібно, щоб вона зрослась», – зазначає Єлена Дорофієвська. Для неї дуже важливим є питання власної моральної готовності до видання збірки. Такий крок є дуже важливим та відповідальним адже, як зазначає поетеса: «саме поети формують словник,  поети формують мову». Ще одним приємним доповненням стало те, що Єлена Дорофієвська приїхала на зустріч разом зі своєю родиною. У колі сім’ї  такі теплі посиденьки  перетворились на справжню неформальну бесіду на кухні з чашкою гарячого чаю або келихом п’янкого вина.

 Вже майже рік даний проєкт функціонує у самому серці столиці. З часу повномасштабного вторгнення організаторам довелося додати певні корективи та функціонувати, відштовхуючих від сьогоденних реалій. У травні робота проєкту відновилася і Ірина з Андрієм сподіваються, що такі вимушені труднощі лише тимчасові, вони тільки загартують силу та прагнення творити щось прекрасне. За словами Андрія Рассказова : «Поки залишається тільки мріяти про те, якими барвами заграють «Літературні забави» у наступному році, після нашої перемоги!». Особливо цінним є те, що гостями та відвідувачами вечорів стають абсолютно різні люди, але об’єднані вони, в першу чергу, любов’ю до мистецтва. Як каже Ірина: «Серед гостів-слухачів люди абсолютно різних професій. А найбільш вражаюче – коли у залі абсолютно випадково з’являється представник ЗСУ. Це для нас, як знак».

«Літературні забави» ⸺ це чудова можливість не тільки особисто зустрітись із людьми, творчістю яких ти вже захоплюєшся, а ще й відкрити для себе нові імена та постаті, які можуть стати  для тебе не тільки літературними друзями, а ще й творчими наставниками. Цей суботній вечір точно залишиться у пам’яті кожного, хто до нього долучився. Ми усі з радістю послухали чудові вірші Єлени Дорофієвської, саме у тій хронології, яка їй зараз здається правильною. А також спромоглися хоч трішки відкрити завісу творчого життя поетеси та більш глибоко відчути емоції, із якими вона писала той чи інший рядок. Кожен такий вечір закарбовується у пам’яті та створює те, що потім буде зігрівати наші серця ⸺ спогади.  Саме тому можна сміливо казати, що все це робиться не дарма!

Ангеліна Мироненко,

членкиня ГО “ЛітЛокомотив”.

Фото надані організаторами події

5

6

7