Одна з найпопулярніших книжкових новинок цьогорічного вересневого 24-го «Форуму видавців у Львові» – історичний роман Василя Шкляра «Троща» (видавництво «Клубу сімейного дозвілля», м. Харків. 417 стор.). Видання складають три розділи: «Зрада», «Слідство» і «Вирок».

Василь Шкляр – неперевершений «маляр словом», «батько українського бестселера», автор численних надзвичайно цікавих видань, зокрема твору «Ключ», який приніс йому престижні літературні премії, серед яких – Гран-прі конкурсу гостросюжетного роману «Золотий бабай», премії столичних журналів «Сучасність» та «Олігарх», міжнародного конвенту фантастів «Спіраль століть». Лауреат Шевченківської премії (2011 р.). Книги Василя Шкляра перекладено англійською, болгарською, вірменською, шведською, словацькою, російською мовами.

Автора недарма вважають справжнім національним письменником, адже його романи «Чорний ворон» та «Маруся» уже кілька років поспіль успішно перевидаються й давно стали українськими бестселерами. Секрет такого приголомшливого успіху автора  – у зверненні саме до патріотичної тематики. Усі найтиражованіші книги письменника розповідають вражаючі реальні історії, які мають своїх прототипів – учасників національно-визвольної боротьби 20 століття.

Бережанцям пощастило побувати на форумі і взяти участь у презентації нового “бандерівського” роману відомого вітчизняного письменника про Українську Повстанську Армію, діяльність нескорених повстанців та їх симпатиків на Тернопільщині, зокрема на цих теренах, про перемогу людини над обставинами й собою. Захід проходив у львівському «Книжковому дворику» за участі шанувальників патріотичної літератури з багатьох міст України.

Як зазначив автор, книжка заснована на реальних подіях, які відбувалися 1947 року на Тернопіллі. В той час УПА вже перейшла до збройного підпілля.  Дія відбувається між селами Купчинці, Ішків, Багатківці, поблизу яких протікає річка Стрипа. Там у плавнях, очеретах ховалися вояки УПА. Бійців через зраду оточили «червонопогонники», і там відбулася драма. У середовище українських підпільників було навмисно заслано чимало провокаторів, агентури МГБ. У таких надзвичайно важких умовах дехто зламався. Але були й ті, хто стояв до останнього. Для головного героя, відчайдушного вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба триває у невгамовному серці. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади починають мучити з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя. Перед його очима знов розгортаються бої, тривають допити, постають обличчя різних людей… Назва роману “Троща” має подвійне значення. Це місце дії – очерет, де переховувалися повстанці, а також бійня, катастрофа, трощення людських доль і життів.

Письменнику вдалося записати спогади старожилів, які пам´ятають ті події. Також чимало свідчень було зафіксовано в документах і допитах Служби Безпеки ОУН.  Під час роботи над романом автора вразили протоколи допитів Служби Безпеки ОУН на Тернопіллі (46 том «Літопису УПА»), унікальні архіви, спогади родичів упівців, близькі взаємини з лицарями української честі. Не скупиться письменник на щиру вдячність побратимові Івану Басюку, воякам УПА Іванові Джоджику, Василеві Кирилюку, Іванові Буртику (США), письменникам Євгенові Дудару, Олександру Смику, Ярославу Джоджику, дослідникам історії рідного краю Богдану Сидораку, Романові Склоздрі, Русланові Кулику, Віктору Свищо, Василеві Панькевичу та іншим.

Книга, за словами самого автора – палкого патріота, активного громадського діяча, одного з найтитулованіших і найулюбленіших письменників України Василя Шкляра, написана для того, щоб показати світові –  українці не змирилися з режимом і далі продовжують боротьбу за волю й незалежність своєї держави.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

DSCN3868

DSCN3875

DSCN3879

DSCN3880

DSCN3883

DSCN3885

DSCN3886

DSCN3887

DSCN3891

DSCN3894

DSCN4019

DSCN4023