Вийшла друком яскрава книжечка – «Смачна міжпланетна мандрівка» наймолодшої письменниці Рівненщини Ірини Рачковської, якій нині є 11 років. Художником-ілюстратором згодилась бути 6-річна Богуслава Рачковська, молодша сестричка авторки, вихованка гуртка «Декоративне прикладне мистецтво» КЗ «Будинок дитячої та юнацької творчості» Березанівської міської ради. До речі, мабуть, треба говорити про своєрідний рекорд у видавничій галузі – вік авторки та художниці це дозволяють.

Втім, попри «солідний» вік, це вже друга спроба юної рівненчанки поговорити з однолітками, сказати їм щось цікаве й корисне (перша книга Ірини – «Казки на шафі» (2019)).

Друга книга – «Смачна міжпланетна мандрівка» – є сучасною (для авторки її віку достатньо довгою) інтерпретецією фантастичних пригод-подорожей дітей у Сонячній системі. Оповідання за формою, твір можна вважати фантастичною казкою. Адже Карл і Ліна, герої оповідки Ірини Рачковської потрапляють у суто казкову ситуацію – зустрічаються з НЛО, товаришують з прибульцями і мандрують з ними планетами Сонячної системи, а потім повертаються додому і батьки цим зовсім не здивовані.

Оповідна манера твору юної письменниці вельми проста і щира, лагідна й насичена порівняннями, епітетами, , що сприяє розвиткові творчої уяви, спонукає до осмислених вчинків і дій персонажів, усвідомлення того, що є добром, а що – злом.

Літературні герої, які цікавлять читачів мають бути рішучими та активними, відповідати суспільно-політичним реаліям сьогодення. Саме таких героїв виписує маленька письменниця. Її Карл і Ліна – веселі й розумні, ввічливі й приязні, вони майстерно користуються новими технічними пристроями й поводяться чемно, потрапляючи в інші родини.

На прикладі цієї фантастичної оповідки ми можемо говорити не тільки про розважальний та виховний, але й казкотерапевтичний ефект. Інформація, запропонована маленьким читачам одноліткою, дуже легко, без опору сприймається. Твір попереджає про наслідки тих чи інших вчинків, але не нав’язує життєвих програм. Батьки (педагоги, вихователі, бібліотекарі), читаючи разом із малюками про пригоди Карла та Ліни, мають можливість обговорити і безпеку поводження з технічними пристроями, і дбайливе ставлення до власних речей, розповісти про раціональне та правильне харчування та необхідність попереджати дорослих про місця своїх прогулянок тощо.

Твір приємно дивує здатністю Ірини Рачковської вигадувати нові словотворення, збагачує словниковий запас.

Головне, що казкотерапевтичні персонажі Карл та Ліна не належить до когорти супер героїв, які невідомо де взяли свої сили. Вони земні, реальні, схожі за характерами та ситуаціями на звичайну дитину. покликані, залежно від віку, формувати світогляд успішної, реалізованої дитини.

Карл та Ліна допомагають подолати страх невпевненість, допомагають фантазувати, приймати нестандартні рішення та розуміти, що всього можливо досягти, якщо є бажання.

Читайте фантастичну казку «Смачна міжпланетна мандрівка» – і смакуйте разом з юною авторкою Іриною Рачковською!

Буктрейлер на книгу можна подивитись тут –https://www.facebook.com/groups/1679189279002139/permalink/2844115219176200/

Еліна Заржицька