16 країн світу об’єднав Міжнародний літературний конкурс есе і новел «WorkStory: робота у фокусі літератури». На розгляд членів журі надійшло понад 200 творчих робіт. Найкращі з них отримають премії та можливість опублікуватися в Україні та США, увійдуть до колективної збірки. Організаторами конкурсу виступили «Кабінет молодого автора НСПУ», редакції видань «Ukrainian people» (Чикаго, США), «Українська літературна газета», «Літературна Україна», компанія «Jobian» та креативна аґенція «Баляндраси».

Звідки і про що написали

Автори з десятків міст, містечок і селищ України, а також із міст близького і далекого зарубіжжя, серед яких — Естеван (Канада), Берлін, Дрезден (Німеччина), Нью-Йорк, Чикаго (США), Дубай (ОАЕ), Нетанія (Ізраїль), Копенгаген (Данія), Софія (Болгарія), Португалія, Краків, Вроцлав (Польща), Прага (Чехія), Анталія (Туреччина), Мілан, Палермо (Італія), Вільнюс (Литва), Мурсія (Іспанія), Тбілісі (Грузія) розповіли про свій професійний досвід, про те, що болить, тривожить, радує і надихає звичайних трударів і відомих професіоналів в Україні та за кордоном, із якими проблемами сьогодні стикаються трудові мігранти в різних куточках світу. Свої історії розповідають священники, поліціянти, педагоги й діячі культури, лікарі, гіди, журналісти, офіціанти, кондитери, редактори, рекрутери, ріелтори, різноробочі…

«Вражає географічне охоплення конкурсу, бо тексти всі відбитки локалізації так само всотали. Тут читаєш і чуєш — о, Італія, в сусідньому творі свідчать Сполучені Штати, через кілька текстів постає Польща, і здебільшого, звісно, Україна. Герої та персонажі прагнуть порозуміння з життям, приречені на самотність, вони з нетерпінням чекають на повідомлення у службах підтримки, віддано працюють уздовж залізничних колій чи пишуть вражаючі історії в журналістських редакціях, дають поради пацієнтам у лікарнях. Кожен на своєму потрібному місці», — ділиться враженнями одна із журі конкурсу, програмна директорка «Litosvita» Світлана Привалова.

.

Що відзначили журі 

Переможців у номінаціях «Есе» або «Новела» визначали журі — відомі письменники, редактори та літературознавці: Любко Дереш, Олег Соловей, Надія Гуменюк-Лис, Володимир Погорецький, Валентина Семеняк, Юлія Бережко-Камінська, Ольга Сухомлин (Ольхова).

«Роботи виявилися дуже різними за напрямком і рівнем довершеності ¾ від практично професійних до зовсім любительських, написаних, що називається, «від душі». По-справжньому здивувало, що традиційний дискурс і спосіб постановки життєвих проблем виявився аж настільки популярним. Історії про непросте життя селян, їхню працю, недолю (і в часи радянського періоду, і зараз), схоже, залишаються тією частиною нашого культурного досвіду, який ми як нація все ще не пропрацювали як слід, не осмислили і не закрили для себе. Разом із тим, були також і надзвичайно сучасні роботи, в яких упізнавався дух уже не локального, а глобального світу, в який Україна включена також», — розповідає Любко Дереш.

Письменниця Надія Гуменюк-Лис додає: «WorkStory має свою “родзинку”, яка робить його унікальним. Історії конкурсантів невеликі за обсягом, але дуже щирі, пропущені через власний досвід і долю, як окремі пазли, складають яскраву картину на площині нашого бурхливого часу з його плюсами і мінусами, проблемами і відкриттями. Їхні герої — активні люди, які шукають себе. Ці пошуки іноді досить складні, навіть болісні, але вони приводять до головного — вибору улюбленої справи, свого шляху, розуміння інших людей, пізнання світу, вміння по-філософськи сприймати скороминущі труднощі і цінувати вічні цінності. Це дуже важливий досвід. Він плюс літературні пошуки (форма подачі, сюжет, образи, мова) — і вийшов гарний результат».

Для 15–18-річних учасників ці ж номінації винесені в окрему вікову категорію, яку взяла під опіку Київська Мала Академія Наук та «Litosvita». Оцінювали твори юних авторів програмна директорка «Litosvita» Світлана Привалова та директорка Київської Малої Академії Наук Ірина Поліщук.

«Молодіжна номінація, як ми її називаємо, в міжнародному конкурсі Workstory має своє особливе місце та значення, бо йдеться передусім про сприйняття професії, фаху, роботи тими, хто лише готується до самостійного життя і лише обирає, якою буде його діяльність у майбутньому. Тим цікавіше було читати всі ці майже дорослі твори, в яких за допомогою художніх засобів конкурсанти втілили передчуття професії, ще поки сторонні спостереження, подекуди очікування, мрії і конкретні плани», — зауважує Ольга Сухомлин.

.

Отже, переможці

У номінації «Есе» перше місце посів автор із Черкас Назарій Вівчарик за твір «Контекст».

Друге — киянка Юлія Куліш з есе «Дипломований лузер».

Третє — львів’янка Марина Лесків за історію про свого тата «Вогнестійкий».

.

У номінації «Новели» лідирують:

Перше місцеТося Ємцова із Києва за твір «Жовті Демони».

Друге місце — Олена Демір (Лис) з Анталії (Туреччина) за новелу «Туристичний водевіль».

Третє місце — Наталія Волотовська із Тернополя та новелу «Тридцять хвилин».

Спецвідзнаку від кафедри Кіно і телемистецтва Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка отримав Юрій Романчук (Копенгаген, Данія) за новелу «Гриф життя і смерті».

Спецвідзнаку від «Кабінету молодого автора НСПУ» отримала Олена Завітайло (Мурсія, Іспанія) за есе «Мамці на плаття».

Спецвідзнаку від співорганізатора конкурсу поетеси Ольги Ольхової отримала Надія Гармазій із Кропивницького за новелу «Пелюстки без імені».

.

Що чекає на переможців

На переможців номінацій «Есе» та «Новела» чекають грошові премії від співорганізатора конкурсу — компанії Jobian, а саме:

  • Перші місця — 3 тис. грн;
  • Другі місця — 2 тис. грн;
  • Треті місця — 1 тис. грн.

Також найкращі твори будуть опубліковані на сторінках найвідомішого журналу української діаспори в США «Ukrainian people», в «Українській літературній газеті» та на їхніх інтернет-ресурсах, на сайті і в окремій збірці Київської Малої академії наук, у «Дебют-газеті», «Золотій пекторалі» та в кількох провідних літературних інтернет-виданнях України, зокрема, на сайті Національної спілки письменників України та «Літературної України», а також вийдуть окремою збіркою разом із творами фіналістів конкурсу.

.

Молоде крило «WorkStory»

«Перемогу в молодіжному секторі конкурсу в номінації «Новели» здобув твір «Плаття та яблука» Єви Коритної з Краматорська — лірична й спостережлива водночас історія, в якій журі відзначили ще й цікаву композицію та грамотність. Опікувалася цією категорією Київська мала академія наук, зокрема її директорка Ірина Поліщук.

Спецвідзнакою від Київської Малої Академії Наук відзначено твір Олі Камінської з Бучі (Київщина), в якому вишукано і метафорично йдеться про надсерйозні речі — вибір майбутньої професії, про профорієнтацію, але в милому художньому пакуванні. Крім такого цікавого ракурсу опрацювання теми авторка новели продемонструвала ще й неабиякий літературний хист — оригінальні персонажі, красива художня мова, цікава композиція», — коментує твори переможців член журі та співорганізатор конкурсу Ольга Сухомлин.

Перемога у номінації «Новели» принесе щасливчику премію від креативної агенції «Баляндраси» — 3 тис. грн. Також будуть вручені заохочувальні спецвідзнаки

  • за «Найоригінальніший твір та високу літературну майстерність» від програмної директорки Litosvita, експертки УКФ Світлани Привалової та сертифікат на 2000 грн на навчання в Litosvita, який дістанеться львів’янці Софії Шайді за новелу «Якщо ти любиш як сходить сонце…».
  • за «Найкращий твір про трудових мігрантів» від письменниці, авторки книги «Шлях до себе» про життя і роботу за кордоном, викладачки Інституту комунікації, медіа та ІТ Університету прикладних наук Ганзе (м. Гронінген, Нідерланди) Оксани Лозинської, яким відзначена робота киянина Гліба Чубенка за новелу «Книги щастя».
  • за «Захопливу історію» від креативної аґенції «Баляндраси», яку отримала Ілона Пекар із Луцька за новелу «Антагоніст».

.

Післясмак

«Навіть не сподівалася, що серед молоді так багато обдарованих особистостей. І кожен із них самобутній і неповторний у креативному мисленні, у своєму світобаченні. Звісно, траплялись такі, яким ще треба добряче попрацювати над своїм письмом, особливо, що стосується “чистоти” мови, стилістичної вправності. Однак маємо пам’ятати, досвід із неба не падає, він приходить з працею!», — зауважує письменниця і журналістка Валентина Семеняк.

«Конкурс виявився неймовірно потужним та несподіваним. Він мене збагатив множинністю оптики на запропоновану тему. У ньому герой постає один на один зі своєї працею. Для когось вона обтяжлива і важка, для інших — спонукання до життя і можливість стати ближчим до своєї мрії, і головне — конкурсними роботами неодноразово було засвідчено, що часто праця — це покликання й призначення, коли герої мають бути тільки на своєму робочому місці, навіть якщо воно калічить їхні життя», — додає Світлана Привалова.

Організатори конкурсу «WorkStory: робота у фокусі літератури» висловлюють подяку всім партнерам та учасникам проєкту і мають надію, що проведуть його ще не раз.

Юлія Бережко-Камінська,

секретар НСПУ по роботі з молодими авторами