У 2016 році відбулася грандіозна Мотоекспедиція навколо Європи «У пошуках українського сліду» – подорож довжиною 32 000 км.

Український спортсмен, президент Київського міського автомотоклубу (КМАМК) Сергій Малик, проїхав разом з командою 29 країн.

Вони 90 днів шукали маловідомих українців, які зробили вагомий внесок та мали відношення до формування сьогоденної Європи. Це саме ті українці, що залишились поза межами класично-історичного піару.

Рушаючи у подорож, мандрівники взяли з собою п’ять каменів з географічного центру Європи (село Ділове в Рахівському районі Закарпатської області) з написами українською, норвезькою, португальською, іспанською, французькою, італійською та англійською мовами, освячені святими отцями у далекий шлях.

Перший камінь було встановлено у найпівнічнішій точці Європи – мисі Нордкап; другий наші мандрівники залишили у Франції (півострів Бретань); третій у найзахіднішій точці Португалії, Європи і в цілому Євразійського континенту, що видається в Атлантичний океан – на мисі Рока; четвертий камінь знайшов своє місце в історичній місцевості Іспанії – у місті Таріфа; п’ятий, учасники Мотоекспедиції залишили у Портопало-ді-Капо-Пассеро, в провінції Сіракуза (Італія), яка є найпівденнішим населеним пунктом Сицилії.

З кожної крайньої точки Європи, назад до України, повернулася частинка того краю – по такому ж самому каменю, з яких вже у цьому році буде складено пам’ятний знак.

Повернулися до України і малюнки дітей АТО, які пройшли усі країни Мотоекспедиції, отримавши відмітки Ватикану, Константинопольського та Чорногірського Патріархатів, а також Санти. Наразі ці малюнки, а їх – 138 ілюстрацій, готують до виставки, яка запланована в день відкриття пам’ятного знаку.

Отже, вже у цьому році, Київський Міський АвтоМото Клуб (КМАМК) ініціює створення пам’ятного знаку в Україні.
Це історичне та енергетичне поєднання Європи у центрі України – символ українських мандрівників.

П’ять каменів, які було взяти з п’яти крайніх точок Європи, поєднаються у енергетичну брилу – пам’ятку українського вільного духу та волі.

Про час та встановлення визначного місця, буде повідомлено найближчим часом.

З повагою, Президент КМАМК

Сергій Малик

kmamk23@gmail.com

stones