Юлія Драгун – українська письменниця, казкарка, етнопедагог, лауреат численних міжнародних і всеукраїнських літературно-мистецьких премій, була відзначена низкою нагород, серед яких – медаль “За розвиток Закарпаття” Закарпатської обласної ради та обласної державної адміністрації (2019).

Премія започаткована цього року Благодійною організацією “Фонд імені Юлії Драгун” (засновники – родина письменниці) у співпраці з Закарпатською організацією Національної спілки письменників України та Всеукраїнським державним видавництвом “Карпати”.

У травні минув рік, відколи Юлія Драгун відійшла у вічність, а 25 червня виповнилося 69 років від дня її народження. Саме на відзначення цих дат, для вшанування пам’яті про письменницю та популяризації її творчості – заснована ця премія.

Захід відбувся в Закарпатській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва, працівники якої підготували виставку видань Юлії Драгун, їх авторка свого часу презентувала для читачів книгозбірні.

На подію завітали члени родини Юлії Драгун, видавці та літератори, а також шанувальники її творчості.

Головний редактор Всеукраїнського державного видавництва “Карпати” Борис Кушнір розповів, що Юлія Драгун була наймолодшою із п’яти доньок у родині, зростала дуже творчою, мріяла стати вчителем. І хоча так склалося, що її професійна діяльність була далекою і від педагогіки, і від літератури, та все ж таланти пані Юлії проявилися сповна. Її творча спадщина налічує 23 різножанрові видання, які здобули визнання у професійних колах та любов читачів.

Директор видавництва “Карпати” Віктор Браславець пригадав, як 15 років тому Юлія Драгун принесла свої вірші, аби надрукувати дебютну книгу. Вона ще не була впевнена в своїй майстерності, проте мала велике бажання писати та доносити свої думки до читачів. Письменниця наполегливо працювала над собою, опановувала різні жанри літератури, активно брала участь у книжкових виставках і презентаціях. Над усе любила спілкування з дітьми, провела дуже багато творчих зустрічей у найвіддаленіших куточках Закарпаття, а також у інших областях України та за кордоном – у Чехії, Словаччині, Польщі й Румунії.

Заступник начальника управління-начальник відділу культури, мистецтв та мистецької освіти департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Оксана Дурунда подякувала ініціаторам заснування премії. Зауважила, що вже з самих назв книг Юлії Драгун – “Горнятко доброти”, “Зернятка мудрості”, “Посміхайтесь добрим людям”, “Як гарно мати друзів” та багатьох інших – зрозуміло, які цінності несла маленьким читачам письменниця. Безумовно, багата творча спадщина Юлії Драгун – варта популяризування, і цьому сприятиме премія її імені.

Заступник голови Закарпатської осередку Національної спілки письменників України Василь Густі резюмував, що до раніше започаткованих в області літературних премій, названих на честь Зореслава, Федора Потушняка, Юрія Мейгеша, Івана Чендея та Петра Скунця, нині додалася ще одна премія – імені Юлії Драгун, і це дуже приємно, адже поряд зі вшануванням пам’яті про письменницю, мета премії – визначати та відзначати авторів найкращих видань для дітей.

Так, цьогоріч серед кількох учасників конкурсу перемогу здобув закарпатський літератор, член НСПУ Василь Шкіря – за багаторічний внесок у розвиток дитячої літератури та, зокрема, крайнє видання його творів – “Пригоди бджілки Джавелінки і її друзів”.

Письменник висловив щиру вдячність родині Юлії Драгун, а також членам журі за високу оцінку його творчості. А ще Василь Шкіря вказав на цікавий збіг: Юлія Драгун – авторка 23 книг, а премію її імені письменнику присуджено саме за його 23-ю книгу.