Сьогодні у Зарваниці (Теребовлянський район, Тернопільська область) в Маріїнському духовному центрі відбувається традиційна Всеукраїнська проща. У цей час відбувається Архієрейська Божественна Літургія. Літургію у Марійському духовному центрі транслює сайт Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

Напередодні у ніч на 16 липня відбувся багатотисячний похід паломників із запаленими свічками від парафіяльного храму Зарваниці до місця появи Богородиці. Процесію очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав та Папський посланець, голова Конгрегації східних церков Леонардо Кардинал Сандрі.
Похід зі свічками розпочався біля парафіяльного храму Зарваниці, де зберігається ікона Матері Божої Зарваницької. Після Літургії вірні пройшли центральною вулицею у супроводі оркестру і співали пісню “Із Києва міста”. Відтак на чудотворному місці вдарили дзвони, а прочани наблизились до монументу, де Глава УГКЦ спільно з єпископами та священиками розпочав молебень до Пресвятої Богородиці.
Цьогоріч проща присвячена 150-річчю коронації Зарваницької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці та 125-річчю з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Прочани молитимуться за мир та цілісність України.
Спільно з вірними до Всевишнього звернуться Глава УГКЦ Святослав, префект Конгрегації східних церков кардинал Леонардо Сандрі та архиєпископ і митрополит Іван Девчіч із Хорватії.
Марійський духовний центр у с. Зарваниця – найбільша святиня Української Греко-католицької церкви. За давнім переказом, Зарваницька святиня бере свій початок із чуда явлення Пресвятої Богородиці та її ікони монаху Києво-Печерської лаври (докладніше про це можна прочитати у книзі Володимира Погорецького «До стіп Зарваницької Матері Божої). Крім церкви Св. Трійці, де зберігається ікона Пресвятої Богородиці Зарваницької, на західній околиці села зведено величний собор Зарваницької Божої Матері, який може вмістити понад 1500 прочан, що його у ювілейний 2000 рік освятив Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Гузар.

Програма Загальнонаціональної прощі до Зарваниці.

15 липня (субота)
15:30 – Зустріч Блаженнішого Патріарха Святослава та кардинала Леонардо Сандрі (околиця Бучача);
16:00 – Зустріч молоді з Блаженнішим Святославом та кардиналом Леонардо Сандрі (каплиця біля парафіяльної церкви);
18:30 – Вечірня (каплиця біля парафіяльної церкви);
19:30 – Архиєрейська Літургія (каплиця біля парафіяльної церкви);
22:00 – Похід зі свічками до Чудотворного місця;
22:30 – Молебень до Пресвятої Богородиці (площа біля собору).

16 липня (неділя)
00:00 – Панахида за загиблими воїнами АТО;
00:30 – Освячення води. Хресна дорога;
00:30 – Духовно-мистецька програма (Співоче поле);
00:30 – Нічні чування (Собор, підземна церква, парафіяльна церква, надбрамна церква та церква Пресвятої Євхаристії);
07:00 – Утреня (Собор);
08:30 – Похід владик і священиків від собору до подіуму на Чудотворному місці. Привітання владик;
09:00 – Архиєрейська Літургія. Освячення води та релігійної атрибутики;
11:30 – Літургія (каплиця біля парафіяльної церкви);
12:00 – Літургія (Собор);
14:00 – Літургія (Собор).

.