Сьогодні, 22 листопада, рівно сто років з дня смерті істинної гордості української театральної культури, знаної у всьому світі драматичної актриси, співачки, уродженки Чорткова Катерини Рубчакової. Біля погруддя однієї з найвідоміших в історії нашого міста постатей зібрались представники міської та районної влади, учні та студенти, громадськість, аби вшанувати молитвою її світлу пам’ять.

Священики різних конфесій відслужили поминальну панахиду, присутні поклали до підніжжя погруддя лампадки та квіти, а отець Володимир Заболотний звернувся до молоді: «Катерина Рубчакова – ще один приклад того, що свої мрії можна і треба здійснювати. Потрібно небагато – щоденно розвиватись та працювати. Старатись змінювати себе, людей навколо, змінювати країну», повідомляє прес-служба Чортківської міської ради.

Народилась Катерина Рубчакова 1881 року у Чорткові на вулиці Колійовій, теперішня Залізнична. Навчалась у жіночій початковій школі, зараз це ЗОШ №6. У 16 років дівчина здійснила свою мрію – вступила до театру «Руської бесіди». У черні 1986 трупа саме давала гастролі у Чорткові.

Зіграла 79 драматичних ролей, співала у 13 операх та 21 опереті. Виконала понад сорок партій в операх західноєвропейських композиторів. Їй стоячи аплодували Іван Франко і Лесь Мартович, Ян Каспрович (польський поет і драматург) та Ольга Кобилянська.

Останньою для неї стала роль Одарки у виставі «Дай серцю волю, заведе в неволю». У 1981-82 роках ЮНЕСКО внесло до міжнародного календаря ювілейних дат столітню річницю від дня народження Катерини Рубчакової.

DSC_0326

DSC_0338

DSC_0343