Під час свого нещодавнього візиту до Словенії Володимир Путін спробував розхитати і без того крихку єдність Заходу. Так вважає координатор громадсько-політичного руху В. Наливайченка «Справедливість», Надзвичайний і Повноважний Посол України Маркіян Лубківський. Інакше «що робив лідер майже 150-мільйонної Росії у 2-мільйонній Словенії у розпал туристичного сезону на Адріатиці і до чого тут Україна?» – задається питанням громадсько-політичний діяч.

На думку Лубківського цей, передусім, ритуальний візит словенці і європейські туристи надовго запам’ятають через перекриті автобани і тунелі, черги машин на десятки кілометрів, а політики та дипломати – як чергову спробу порушити і без того хитку єдність Заходу, точніше Європейського Союзу у питанні санкцій щодо Російської Федерації та позиції щодо України і українського питання.

Офіційно Путін прибув до Словенії з одноденним візитом для відзначення сотої річниці існування російської православної каплиці на перевалі Вршич, яку російські військовополонені звели у 1916 році на честь своїх соратників, що загинули тут від сходження снігової лавини.

Цікаво, що після відвідин Вршича Словенія стала лідером на Західних Балканах за кількістю візитів Володимира Путіна – він вже втретє відвідує Словенію (в той час, як Путін двічі бував у Сербії у 2005 і 2015 рр. і лише один раз у Хорватії у 2007.  «На Західних Балканах саме через члена ЄС і НАТО Словенію Росія намагатиметься розхитати позицію Євросоюзу щодо антиросійських санкцій і позиції щодо ситуації на сході України», – заявив Лубківський.

Екс-посол України в Республіці Хорватія (2006-2009) прогнозує, що Росія активно продовжуватиме здійснювати такі точкові кроки на Балканах. «У хід йтиме, з  одного боку, патетична героїзація минулого (як у випадку Вршича) і пошук “тем для зближення” з європейськими країнами (з історії, культури), а з іншого – ще дієвіші економічні пропозиції, “від яких важко відмовитися”, – вважає координатор Руху Наливайченка «Справедливість» Маркіян Лубківський.

фото до новини 2