Якби читальна зала Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка могла оповідати історії, то вона б обов’язково розказала про творчі зустрічі та презентації відомих митців, які відбувалися тут упродовж десятиріч. 19 жовтня запам’ятається тим, що окрім тривожних годин очікування повітряної тривоги, бібліотека відчинила двері для поціновувачів слова – поетичного і прозового. Усупереч глибоко-осінній погоді за вікном, у теплій атмосфері бібліотеки відбулася презентація фундаментальної роботи Львівської обласної організації НСПУ, а саме антології “ПОЕЗІЇ І ПРОЗИ ГОЛОСИ”.

Елегантний модератор зустрічі Григорій Чопик запрошував до слова відомих авторів. Так, голова письменницької організації Олесь Дяк розповів про історію створення цієї антології, де під однією обкладинкою зібрано твори 103 (!) майстрів слова.
Поетичні голоси цього жовтневого вечора представляли Ліліана Косановська з пристрасними та по-літньому спекотними віршами, Ольга Кіс подарувала тривожну мелодію “тиші війни”, Лана Перлулайнен гостро і точно словом і римою означила сьогодення, Дзвенислава Чабан-Леус відволікла слухачів від переживань і тривог, нагадавши нам ще раз про красу світу довкола нас і силу людини у цьому світі.
Прозові уривки мали також різні модуляції: від іронічно-побутових історій із детективного роману Лесі Бернакевич до піднесено-сповідальних уривків з повісті Надії Мориквас.
На завершення, Григорій Чопик у поетичній формі теж додав своє бачення стосунків Людини та Історії. А Олесь Дяк від імені творчої спільноти ЛОО НСПУ подякував модератору за успішну підготовку і проведення першої презентації з циклу «НАШ ЛІТЕРАТУРНИЙ ФОРМАТ» та подарував бібліотеці унікальний примірник антології – з автографами авторів та печаткою Спілки.
Як бачимо, навіть під час війни письменницьке Слово залишається зброєю, нашим “гострим і безжальним мечем” у боротьбі із ворожим невіглаством.

Галина Іванова, Нова Каховка