19 травня, у Всесвітній день вишиванки, біля пам’ятної таблиці Іванові Франку (будинок Андрія Чайковського) в Бережанах, відбулося вшанування 100-річчя пам’яті славного Каменяра. У заході взяли участь голова районної ради Василь Білик, його заступник Роман Висоцький, заступники міського голови Марія Бойко, Олег Захарків, представники райдержадміністрації, районної та міської рад, навчальних закладів, багатьох організацій та установ, численні бережанці, котрі цього дня були одягнені у вишиванки.

Вступним словом дійство відкрила директор музею книги, ведуча Лілія Зінчук, яка зазначила, що пам’ятну таблицю  на честь Каменяра на будинку А. Чайковського в Бережанах було встановлено ще далекого 1981 року.

До Бережан Іван Франко приїжджав улітку 1894 року на запрошення письменника Андрія Чайківського для ознайомлення з книгозбірнею в с. Краснопуща. Також він побував у с. Жуків, у приміському селі Рай. Меморіальна дошка (скульптор Зеновій Мігоцький) була встановлена на вул. Чайковського (буд. 11) до 125-річчя від дня народження І. Франка. 2016 рік в Україні, як відомо, проголошено роком Івана Франка (27.08.1856 – 28.05.1916) – до 160-річчя від дня його народження та 100-річчя смерті.

Панахиду пам’яті Івана Франка відслужили священики бережанських церков  –  отці-декани Михайло Бугай та Микола Зоренний.

Видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, учений, мислитель, громадсько-політичний діяч, доктор філософії, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка Іван Франко пробудив національну свідомість українців, назавжди вписавши золотими літерами своє ім’я в історію України.

Про встановлення меморіальної таблиці, пошанування Каменяра в Бережанському краї в минулі роки розповіла заслужений працівник культури України, учений секретар ДІАЗу Надія Волинець. Вірш-присвяту І.Франкові прочитав поет, публіцист, краєзнавець, член Національної спілки журналістів України Василь Савчук.

Прозвучали музичні номери у виконанні дуету скрипалів Бережанської державної школи мистецтв Василини Кіндрат і Наталії Атаманчук («Спогад»), дуету вокалістів МБК «Просвіта» Христини Сисак та Софії Зайчук (пісня «Моя Україно»), народного аматорського жіночого камерного хору під керівництвом Катерини Слабодух (пісні на слова І.Франка «Мій раю зелений», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня»). Поетичну композицію «Я буду жити, бо я хочу жити» (про І.Франка) представили учасники поетично-фольклорного театру «Взори» БТШ (кер. Олена Різник).

На завершення дійства начальник відділу культури, туризму та релігій міської ради Олена Мельничук оголосила про умови та участь присутніх у міжнародній естафеті «Free Ukraine 25», присвяченій 25-й річниці незалежності України. Прийнявши естафету, кожен її учасник повинен записати на відео виконання Державного Гімну України (що успішно  виконали всі присутні) й викласти це відео в мережі Інтернет. Бережанці прийняли естафету від відділу культури і туризму Кременецької міськради і передали наступним учасникам.

Тетяна Бідзіля.

DSCN9346

DSCN9353

DSCN9363

DSCN9366

DSCN9383

DSCN9399