17 вересня в Києві презентували антологію сучасної української поезії «Молоді голоси».

Презентація зібрала багатьох авторів, чиї вірші представлені на сторінках нового видання, зокрема, Дмитра Чистяка, Ольгу Ольхову, Ірину Мостепан, Світлану Дідух-Романенко, Таню-Марію Литвинюк, Юлію Вротну, Наталію Бельченко, Дениса Голубицького, Людмилу Іванець, Єлену Дорофієвську, Вікторію Оліщук, Любов Лисенко, Василя Чернявського та ін. Модерувала вечір керівник «Кабінету молодого автора НСПУ», секретар НСПУ по роботі з молодими авторами, упорядник видання Юлія Бережко-Камінська.

«Завдання, яке я перед собою поставила, розпочавши роботу над антологією, —зробити таку книжку, яку справді хотіли би прочитати не лише самі поети, а кожен, хто цікавиться сучасним літературним процесом. Твори були відібрані на конкурсній основі, а також додатково залучені вірші вже відомих молодих поетів. У книжці знайдете поезії Анни Багряної, Анни Малігон, Дмитра Лазуткіна, Катерини Девдери, Олени Карпенко, Іванни Стеф’юк, Сергія Шкабари, Ірини Сажинської, Роксолани Жаркової, Тетяни Юзв’як, Петра Гниди, Валентини Захабури, Тані П’янкової та багатьох інших, чия творчість полюбилася, думаю, багатьом. Разом із тим ми представили менш популярних, але, на нашу думку, перспективних авторів, вірячи в їхній творчий потенціал. Усього в збірці майже 90 імен. Звісно, ми не претендуємо на охоплення всіх сучасних талановитих молодих поетів, але нехай це буде перше видання “Кабінету молодого автора НСПУ”, яке з часом буде перевидане у помітно доповненому варіанті», — зазначила Юлія Бережко-Камінська.

«За цієї антологією — велика робота та сміливість, адже потрібно було в короткі строки перебрати кілька тисяч поетичних текстів і знайти серед них ті, які варті уваги. Втім, навіть сам склад авторів у цій антології вже говорить про те, що це видання має бути цікавим і вагомим. Моя увага як секретаря Європейської академії наук, мистецтв та літератури завжди звернена на подібні збірки. Упевнений, що в результаті деякі з присутніх на її сторінках автори потраплять до інших антологій, над якими я працюю, в європейських та інших країнах, а їхні твори будуть перекладені на іноземні мови», — зауважив професор, поет і перекладач Дмитро Чистяк.

Виходом антології автори завдячують також видавцю — головному редактору журналу «Золота пектораль» Володимиру Погорецькому, який профінансував проєкт. А художньо його оформила молода ілюстраторка і прозаїк Олена Завітайло.

«Формувати антології — справа ретельна і потребує здійснення огрому чорнової роботи — зібрати, перебрати, намацати, засумніватися, порадитися, впевнитися, допрацювати… та поза всім цим ще й відповідальність, бо за кожним текстом чи добіркою не просто ім’я, а особливий авторський голос. Почути, а часом для цього треба таки добре прислухатися, це дар, шліфований досвідом. Антологія “Молоді голоси” — результат такого слухання, бо укладачами почуто і вже впізнавані, і ще ледь проявлені у кілька рядків молоді голоси, а відтак перед нами постає гарний зріз такої різної та багатогранної сучасної поезії», — ділиться враженнями одна з авторів «Молодих голосів», редакторка, доцентка Київського національного університету ім. Т. Шевченка Ольга Ольхова.

Окрім презентації в Києві, антологію незабаром буде представлено в Черкасах та у Дніпрі.

Олександра РАДОВА

24228

55555