Твори малярства різних періодів, авторські начерки, ескізи, прижиттєві фото та особисті речі наповнюють фонд новоствореного музею в Луцьку, присвяченого пам’яті знакової постаті художнього життя України другої половини ХХ – початку ХХІ століття Миколи Кумановського.

Художньо-меморіальний музей Миколи Кумановського відкрили 14 липня у КРЦ «Адреналін Сіті». Заплановано, що він стане структурним підрозділом майбутнього Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, початок роботи якого анонсовано на серпень цього року, за інформацією: ІА “Волинські новини”.
Як наголосили організатори дійства, зокрема керівний партнер Галереї сучасного мистецтва України «Арт-кафедра» Леся Корсак, творчість художника Миколи Кумановського є своєрідною візитівкою Луцька, адже саме в обласному центрі Волині митець жив і працював протягом сорока років, тож саме в цьому місті він створив чи не найбільшу частину усього доробку станкового малярства, скульптури, авторської та друкованої графіки.
– Цей музей не буде сталим, він буде змінюватися. Адже ми змогли за один рак розмістити в експозицію лишень третину творів пана Миколи. Щомісяця ми змінюватимемо експозицію й проводитиме тематичні зустрічі та вечори для людей мистецтва. Музей Кумановського стане одним із структурних підрозділів майбутнього Музею сучасного українського мистецтва, який ми плануємо відкрити в «Арт-кафедрі» до Дня Незалежності України, – зазначила Леся Корсак.
Директор Луцького художнього музею Зоя Навроцька наголосила, що всі твори митця відзначаються «бездоганним естетичним смаком, високим рівнем технічного виконання, вмінням бачити красу деталей та спроможністю захопити глядача, передати йому настроєвий лейтмотив сюжету, торкнувшись найчутливіших струн душі, спонукати до мислення і переживання».
«Художньо-меморіальний музей Миколи Кумановського – це наше прагнення зафіксувати в часі та просторі справу життя такої непересічної особистості… Експозиція складається з творів художника, виконаних у різні періоди творчості. Тут зовсім ранні, ще студентські начерки, перші офорти, експериментальне малярство, відомі та мало знані полотна», – зазначила Зоя Навроцька.
Окрім творів художника, музей містить офортний станок митця, його пензлі, старий мольберт із останнім незавершеним полотном, фотографії, книги, часописи, предмети побуту.
«Микола Кумановський – це людина, як творила ноосферу міста Луцька, його обличчя, його творчу складову. Зараз непросто дати йому оцінку як художнику, але, безсумнівно, у своїх творах він вийшов за ті межі, у які його намагалася втиснути радянська система. Митець залишив нам величезний спадок, який надихатиме на творчі пошуки та нові здобутки все більше сучасних художників», – сказав присутній на заході виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.
Він висловив переконання, що музей стане окрасою Луцька, а лучани повинні пишатися тим, що в їхньому місті «жила та творила така неординарна та обдарована людина».