Між датами старту і фінішу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Україна-мрія» – відрізок часу у понад 3 місяці. Здається, зовсім небагато, та водночас вмістив він безліч активностей, дискусій, творчості, напруги, радості і сліз. Символічно, що конкурс стартував у День єднання 16 лютого, а підбиття підсумків приурочили до святкування Міжнародного дня захисту дітей.

Українські діти заслуговують найкращого життя у мирній, процвітаючій, прогресивній, європейській країні, бо діти наші – розумні, креативні, творчі, активні, патріоти…. Саме про таке життя вони і мріють. І мрії свої вилили у малюнки, вироби декоративно-прикладного мистецтва, текстові описи та віртуальні моделі чи відеозамальовки. Ініціювали проведення конкурсу та виступили головними організаторами Управління зв’язків із громадськістю Генерального штабу Збройних сил України та Національна бібліотека України для дітей. Своє сприяння та покровительство надав конкурсу і Герой України, Надзвичайний та Повноважний Посол України у Великобританії Валерій Залужний. Ідейним натхненником конкурсу стала майор Олена Мокренчук, голова БО «Фронт допомоги», письменниця, журналістка, пресофіцер Управління зв’язків і громадськістю Збройних сил України. 2641 дитяча робота взяла участь у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Україна-мрія», а дітей-учасників насправді було значно більше, бо серед тисяч робіт десятки – колективні.

До конкурсу долучилися всі обласні бібліотеки для дітей великої мережі. Єдиний регіон, який не взяв участі, – Закарпатський. Ну і, звісно, Крим та Луганщина, які повністю окуповані.

До конкурсу могли долучитися діти двох вікових категорій – 7-13 та 14-18 років.

У ІІ тур конкурсу після роботи регіональних журі піднялися 218 робіт (індивідуальних і колективних) із 22 областей України та м. Києва. Найчисельнішу групу робіт-фіналістів становили малюнки (118).

Головне журі конкурсу очолила Наталія Федорчук – голова ГО «Міжнародний жіночий рух «За сімейні цінності». А до його складу увійшли як партнери і співорганізатори голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський, голова Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський, перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ, ректор Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука Олена Осадча, Олена Мокренчук. Працювати журі було дуже складно, адже, як відомо, роботи дітей оцінювати найважче, бо дитяча щирість, відкритість, безпосередність, чистота і правдивість кожній роботі надали унікальності й неповторності.

Члени журі, оглянувши всі малюнки та вироби декоративно-прикладного мистецтва, перечитавши дитячі твори і переглянувши відео, довго дискутували, відстоювали своїх фаворитів, обґрунтовували свої позиції, досягали консенсусу.

В результаті таки обрали 4 володарів Гран-прі у кожній номінації. Ці діти поїдуть в мандрівку Україною, про них знімуть телесюжети. А представляють вони Черкаси, Вінницю, Миколаїв та Кіровоградську область. Це Пекурару Анна (вироби декоративно-прикладного мистецтва), Зіненко Ілля (відеосюжет), Виноградна Віра (малюнок) та Якименко Ангеліна (текстовий опис).

8 переможців конкурсу у двох вікових категоріях – це талановиті діти з Києва, Запоріжжя, Чернігівщини, Сумщини, Херсонщини, Кіровоградщини. Усі вони одержали дипломи та подарунки від організаторів конкурсу.

Спеціальну відзнаку від Валерія Залужного одержали читачі-учасники клубу за інтересами «Скарбничка» Бібліотеки-філії с. Зелена публічної бібліотеки КЗ ЦКП Лвинецької с/р Чернівецької області (колективна робота – 8 дітей учнів початкових класів).

Призові місця закінчилися швидко, а робіт дитячих було ще багато, тож журі, партнери і співорганізатори почали присуджувати особливі відзнаки і додали до реальних 13 переможців ще 22 призера. Обдарованим дітям присудили свої особливі відзнаки Генеральний штаб ЗСУ, Міжнародний жіночий рух «За сімейні цінності», Благодійна організація «Фронт допомоги», Національна спілка журналістів України, Національна спілка архітекторів України, Національна спілка художників України, Добровольче формування територіальної громади міста Києва «Мрія», ТРО Медіа. І звісно ж, Національна бібліотека України для дітей.

31 травня у Національну бібліотеку України для дітей на святкування Міжнародного дня захисту дітей злетілися, з’їхалися та прийшли юні читачі з усіх куточків країни, навіть із героїчних Харківщини, Чернігівщини, Запоріжжя, Дніпропетровщини… Понад 20 переможців і призерів двох Всеукраїнських конкурсів дитячої творчості – «Україна-мрія» та «Майбутнє планети у наших руках» прибули до бібліотеки наживо.

До всіх присутніх звернулася Алла Гордієнко, генеральний директор НБУ для дітей. Вона привітала зі святом, подякувала Збройним силам України, колегам і читачам, закликала усіх дорослих дбати про дітей, захищати їхнє життя, права і здоров’я. Бо Міжнародний день захисту дітей, якому цьогоріч виповнюється 75 років, набув небувалої актуальності саме для України в останнє десятиліття, а особливо з 24 лютого 2024 року.

До бібліотеки на свято завітало багато почесних гостей, серед яких: Сеймур Мардалієв – Надзвичайний та Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні; капітан Андрій Ковальов – речник Генерального штабу Збройних сил України; Тетяна Новгородська – представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; майор Олена Мокренчук – голова БО «Фронт допомоги», письменниця, журналістка, прес-офіцер Управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України;  Наталія Федорчук  – голова Громадської організації «Міжнародний жіночий рух «За сімейні цінності»; полковник Віталій Руденко – заступник командира Добровольчого формування територіальної громади міста Києва «Мрія»; Павло Костенко – радник командира Добровольчого формування територіальної громади міста Києва «Мрія»; Олексій Дмитрашківський – командир ТРО Медіа;  Володимир Данилюк – секретар Національної спілки журналістів України, офіцер відділу внутрішніх комунікацій Командування Сил Територіальної оборони ЗСУ; Олександр Чижевський – Президент Національної спілки архітекторів України; Ігор Волощук – заступник голови Національної спілки художників України; Інна Петрова – проректор з науково-педагогічної діяльності Київської    державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, професор кафедри графічного дизайну;  Михайло Гершензон – член правління Національної спілки архітекторів України, старший викладач Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури

Натхненниця конкурсу «Україна-мрія», майор ЗСУ, голова БО «Фронт допомоги» Олена Мокренчук, звертаючись до присутніх, зазначила: «Тепер я побачила цю Україну дитячих мрій. Вона прекрасна!!!

І знаєте, я справді готова боротися і покласти життя на створення саме ТАКОЇ України. Я готова її захищати, скільки вистачить мого життя і сил – захищати нашу країну і наших дітей, які будуть її будувати і в ній жити. Я щаслива з того, що діти думають про майбутнє, моделюють його, планують шляхи досягнення своїх мрій.

Значить, всі ці випробування, всі жертви не лишаться марними. Нова Україна таки постане

 Багато подарунків і призів, і не лише читачам, дісталося від Міжнародного жіночого руху «За сімейні цінності». Очільниця цієї громадської організації, за сумісництвом голова головного журі конкурсу Наталія Федорчук не стримувала сліз, обіцяла зі свого боку та зусиллями громадськості усіляко втілювати дитячі мрії у життя, адже найголовніше у житті кожного – це щасливі діти, дружна сім’я, міцна родина.

Наталія Федорчук та її організація нагородили грошовими преміями 3 найактивніші бібліотеки – НБУ для дітей (генеральний директор Алла Гордієнко), комунальний заклад “Рівненська обласна бібліотека для дітей” Рівненської обласної ради (директор Назарук Наталія) та Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. Т.Г. Шевченка, (директор Манжула Таїса).

4 володарі Гран-прі поїдуть у яскраву мандрівку Україною, знімуть телесюжет про ці пізнавальні мандри, який усі згодом зможуть переглянути на телеекранах.

По завершенні урочистої церемонії нагородження переможці та призери конкурсів взяли участь у квест-екскурсії бібліотекою, познайомилися із унікальними інтер’єрами головної дитячої бібліотеки країни, її цікавинками та сучасними креативними бібліотекарями.

І свято до Міжнародного дня захисту дітей, і прес-конференція з підбиття підсумків Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Україна-мрія» минули на піднесеній високій ноті.

Щира вдячність мужнім захисникам за те, що в умовах війни забезпечують дітям можливості гратися, радіти, комунікувати, святкувати…