Задум відновити роботу колишньої літературної студії «Горгани» в мене, Лесі Шмигельської і Наталі Данилюк виношувався ще кілька років тому. А реалізувати його вдалося лише позаминулого року. І ось, як наслідок діяльності літераторів нашої студії – перший номер літературно-художнього збірника “Карпатська симфонія”

.

Укладений він в основному з поетичних творів, які були написані протягом річного періоду нашими літстудійцями, і є свідченням активної їхньої роботи і продуктивного вираження цікавих і розмаїтих смислово-зображувальних задумів і мрій на сторінках друкованого видання. Для когось це чергова поява нових поетичних добірок у нашому виданні, а для більшості літстудійців – лише поетичний деб’ют. Але в тісному переплетенні і в єдиному змістовому зв’язку вони несуть узагальнене представлення тих поетично-ліричних чи філософсько-модифікованих творів, якими жили літератори протягом року і живуть тепер. Вони яскраво ілюструють той позитивний імпульс нашого часу, який передається через художнє слово широкому читацькому загалу. І я би сказав, що мистецький рівень цих творів таки високий. Підтвердженням цього є добірки поезій члена Національної спілки письменників України Лесі Шмигельської, літстудійців Наталі Данилюк, Богдани Пілецької, Ольги Мацьків, Володимира Кондура, Ольги Парадовської, які мають у своєму творчому доробку вже по кілька поетичних збірок, чи дехто успішно йде до своєї першої.
Якщо говорити про побудову збірника, то він укладений у такому порядку: спершу представлено твори керівників літературної студії «Горгани» – Любомира Михайліва, голови студії, Лесі Шмигельської, заступника голови студії, Наталі Данилюк, відповідального секретаря; далі твори членів літературної студії у алфавітному порядку; окремим розділом подано нові твори гостей нашої літстудії «Горгани» – Ярослава Савчина, Оксани Сподар з міста Долина, Галини Литовченко з Криму (Бахчисарайський район), які побували на наших зібраннях і виступали перед нами із своїми поетичними творами.
Зміст збірника – розмаїтий і цікавий. Та і тематичні обрії досить яскраві і широкі. Адже в книгу включено поезію і прозу дев’ятнадцяти літераторів. А це люди різних професій, різних вікових категорій, різних творчих натур і уподобань. Різняться всі вони стильовими ознаками письма, індивідуальним сприйняттям поетичного світу, власною інтерпретацією тих тем та задумів, які народжуються в їхніх душах і серцях. Наприклад, поетеса, член Національної спілки письменників України Леся Шмигельська за професією – бібліотекар. Заочно навчається у Прикарпатському державному університеті імені Василя Стефаника. Авторка шести поетичних збірок. А остання – «Осанна осені» – це вершина її творчого успіху. Вірші, які ввійшли у збірник, висвітлюють ряд цікавих тем і питань нашого сьогодення. Це в основному твори ліричного і філософського плану, які, по суті, представляють собою наріжні камені в цій збірці. Досить зрілі подала вона твори і до збірника. Тут варто назвати поезії: «Поет», «Слово», «Час – довершений лучник», «Ілюзія намовлених вогнів». Кожен з них привертає увагу цікавою оркестровкою строфи, багатою образною палітрою. І тому, читаючи їх, серцем відчуваємо голос поетеси:
«Ілюзія невистиглих бажань
Між «не моли!» і вічністю, що в небі.
Оте столике, стоязике «треба»,
Де кожен крок – на вічних терезах.
І дощ не дощ, а марево зелене,
Що йде крізь мене…»
(«Ілюзія намовлених вогнів»)
Самобутньою і неповторною виступає у книзі поетеса Наталя Данилюк. Вона авторка трьох поетичних збірок. Лауреат досить престижної Всеукраїнської літературної премії імені Андрія Малишка. Пише вона добротно і цікаво. Читачі полюбили її свіжі і незаяложені поетичні образи та неординарне художнє розкриття в її творах, а також захоплюючі ліричні монологи. Вірші, які вона подала до збірника, це нові і свіжі поезії, які ще ніде не друкувалися. Але апробовані в соціальних мережах Інтернету і є самодостатніми. Цікаво сприймаються читачами поезії: «Хранителю пера». «Людино, краплино», «Перші дні листопада», «Чорнобильський біль», «Ви бачили, як плаче сильна жінка», «Вертаєш додому» та інші. Вони заворожують своєю лаконічністю викладу, простотою і заземленістю в глибини життя. Наприклад:
«Коли крізь густу заметіль ти вертаєш додому –
У затишну й теплу оселю, де світло горить,
За битим порогом зі снігом обтрушуєш втому,
Приймаєш обіймів і слів благодатні дари…»
(«Вертаєш додому…»)
А які гарні, художньо вивершені подали до книги свої добірки Богдана Пілецька, Ольга Мацьків-Романишин, Володимир Кондур. Ольга Парадовська, Надія Грицків, Надія Бардяк Світлана Діденко, Дмитро Халус, Наталя Соломчак. Історично значимий уривок з народознавчої повісті «За синє море» Любомири Василечко. Впевнено пробує перо своєї майстерності в галузі прози учениця Рожнятівської ЗОШ I-III ступенів Діана Данилюк. Новаторський стиль письма представили читачам молоді поети-студенти Ліна Петляк і Олег Бойко.
У цьому розмаїтому поетичному багатоголосі та у малих оповіданнях читач відчує пульс нашого неспокійного часу, знайде для себе багато цінного і корисного для серця і душі. І зрозуміє, що писалася і видавалася ця книга недаремно. А авторам збірника хочу сказати: «В добру путь!»

Любомир МИХАЙЛІВ, голова літературної студії «Горгани»,
член НСПУ, лауреат літературних премій імені Василя Стефаника, Ярослава
Дорошенка та інших.

image

image (1)

image (2)