У 1999 році на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі вирішили, що 21 березня стане Всесвітнім днем поезії. Мета такого рішення – створити у засобах масової інформації позитивний образ поезії.

Саме тому ми розпочинаємо новий проект. Тепер у кожному часовому відрізку нашого мовлення ви зможете почути відомі й малознані широкому загалу вірші двох українських поетів.

Олена Теліга – поетеса, публіцистка, діячка ОУН. Олег Ольжич поет, археолог, політичний діяч, голова Проводу Українських Націоналістів. У 2017 -му минає 110 років від їхнього народження. До речі, кожен з них якийсь час проживав на Тернопільщині в Заліщиках.

Нагадаємо, в рішенні 30-ї сесії генеральної конференції ЮНЕСКО йдеться про те, що «Поезія може стати відповіддю на найгостріші й найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно залучити до неї якомога ширше коло громадськості. Крім того, Всесвітній День поезії повинен дати можливість заявити про себе малим видавництвам, чиїми зусиллями доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, якi відроджують одвічну традицію живого звучного поетичного слова», – кінець цитати. І дійсно, вірші, з часу написання яких минули десятки років – не втрачають своєї актуальності й нині.

Музичне оформлення цього проекту – робота нашого звукорежисера Галини Зубик. Ідея створення належить Юрію Заруцькому. Начитки робила Ірина Прокопишин. А ще ми дуже вдячні народному артистові України В’ячеславові Хім’яку, який майстерно озвучив поетичні рядки. Це лише маленький фрагмент великого циклу. Ми переконані, поезія – це сучасно, це вишукано, це актуально! Слухайте тернопільське обласне радіо.

Підготувала Ірина Ситай, Тернопільська філія НСТУ