15 січня у Чорткові відбулось свято коляди – феєричне дійство, що зібрало чисельну громаду місцян, які натхненно і радісно прославляли новонародженого Спасителя нашого Ісуса Христа. Розпочалось святкування з урочистої ходи центром міста до площі Героїв Євромайдану. Попереду колони – звіздарі з восьмикутними Різдвяними зірками — символом восьмого дня, часу після часу, символом вічного царювання Месії.

Різдвяні зірки — справжні витвори мистецтва створювали діти, педагоги і батьки загальноосвітніх, дошкільних навчальних закладів та Палацу дітей та юнацтва не лише руками, а й серцем – з молитвою та колядою. Визначали переможців незалежне жюрі на чолі з всечесними отцями – Андрієм Левковичем, священиком української православної церкви Покрови Пресвятої Богородиці, Мар’яном Лемчуком, головою молодіжної комісії Бучацької єпархії УГКЦ.
Презентуючи свої справжні витвори мистецтва, представники шкіл і дитячих садочків донесли до присутніх головну ідею створення цього потужного атрибуту Різдва, символа Бога Творця — щиру любов, неперевершину віру у добро, перемогу світла над темрявою.
З благословенням і побажаннями, щоб новонароджений Спаситель був у серці кожного християнина і Божа ласка була завжди з нами до присутніх звернулись всечесні отці.
Міський голова Володимир Шматько вітаючи місцян, сказав: “Ці різдвяні дні наповнюють радістю тих, хто колядує, хто дає коляду, прославляючи Господа Бога. Ми повинні завжди пам’ятати, що від наших добрих вчинків, добрих слів залежить якою буде Україна. Я хочу, щоб кожен з нас у своїй коляді просив Всевишього миру аби відступили темні сили і наші захисники повернулись додому живими і здоровими. Щоб новонароджений Ісус дарував нашій неньці Україні мир і щасливе майбутнє”. Також Володимир Петрович подякував вихованцям шкіл, дошкільних навчальних закладів, педагогам, батькам, усім, хто долучився до створення восьмипроменевих зірок за велику працю, творчий підхід у створенні цього великого символу християн та від імені депутатського корпусу міської ради подвоїв суму, передбачену на грошову винагороду переможцям з 50 тис. грн. до 100 тис. грн.
За оцінками незалежного жюрі серед шкіл міста I місце посіла ЗОШ I-III ступенів № 7 з грошовою винагородою у сумі 25 тис. грн. на розвиток навчального закладу, II – ЗОШ I-III ступенів № 5, грошова винагорода 15 тис. грн., III – ЗОШ I-III ступенів № 2 – грошова винагорода 10 тис. грн.
Серед дитячих дошкільних навчальних закладів I місце — у садочка № 3 та відповідно 25 тис. грн., II – № 9 (15 тис. грн.), III – № 8 (10 тис.грн.) За ініціативи очільника міста усі інші учасники конкурсу теж не залишились без винагороди за свою працю. У якості заохочувальних призів решту навчальних закладів одержали по 5 тис. грн., а Палац дітей та юнацтва за оригінальність свого витвору — 10 тис. грн.
Свято продовжилось різдвяними композиціями у виконанні дітей загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів міста, вихованців дитячої музичної школи, Палацу дітей та юнацтва, студентів державного медичного коледжу.
Ще одним приємним сюрпризом для присутніх став виступ української співачки, активного громадського діяча, голови Світової федерації українських лемківських об’єднань Софії Федини та народних артистів України дуету “Писанка”, у складі співачки Оксани Савчук та музиканта-цимбаліста Івана Кавацюка.
До пізнього вечора не стихала на майдані коляда, лунав дитячий гомін і щирі побажання. Безперечно, такий захід, організатором якого виступив відділ культури, туризму, національностей та релігії міської ради не лише створив святкову атмосферу, але й сприяв згуртуванні дорослих і дітей у проповідуванні сімейних цінностей, звичаїв, обрядів, відтворенню національних традицій українського народу, – повідомляє прес-служба Чортківської міської ради.

Ходу на площі зустрів колядками хор “Благовіст” (керівник Володимир Корчак).

Ходу на площі зустрів колядками хор “Благовіст” (керівник Володимир Корчак).