На початку вересня орденом княгині Ольги ІІІ ступеня голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна нагородив учасницю національно-визвольного Марію Штепу, уродженку села Ромашівка Чортківського району.

Нагородження відбулося за участі голови райдержадміністрації Михайла Сташківа, депутата обласної ради Василя Вислоцького, начальника відділу освіти Ірини Гульки, директора РБК Йосипи Овод, настоятеля церкви Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, генерального директора служби милосердя “Карітас” о. Григорія Канака, а також працівників та мешканці будинку милосердя, де самотою доживають люди похилого віку. Почесну нагороду наша землячка отримала згідно Указу Президента України за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм.
Марія Степанівна у підлітковому віці брала активну участь в діяльності патріотичної організації «Просвіта», а в 1942 році вступила до молодіжної ОУН. Працюючи у райфінвідділі села Білобожниця Тернопільської області, була зв’язковою ОУН-УПА під псевдонімом «Тополя». Через зв’язкових “Тополя” повідомляла про небезпеку в ті села, де мала бути облава, щоб уникнути нерівних боїв у разі оточення повстанців енкаведистами. Допомагали пораненим повстанцям, діставала ліки.
Арештована 12 грудня 1946 року, витримала страшні тортури у КПЗ, однак не зізналася ні в чому. Відбувала ув’язнення в Мордовії – 10 років, працюючи на лісоповалі.
Все своє життя Марія Штепа присвятила громадській праці у царині розбудови Української держави: повернувшись із заслання, підтримуваланаціоналістичний дух на рідних теренах, організувавши у 80-х роках церковний хор в селі Білобожниця, який проводив репетиції у неї вдома; ініціювала спорудження пам’ятника “Жертвам тоталітарного режиму” у центрі цього ж села, та відновлення могили Січового стрільця на Білобожницькому цвинтарі. З часу проголошення незалежності України Марія Штепа бере активну участь в громадсько- політичному житті нашої держави. Проводить зустрічі з молоддю та учнями, розповідаючи про буремні роки підпільної боротьби, тим самим виховуючи у них патріотизм, любов до України, високу громадянську свідомість.

14199737_1096999140386503_7671818542640610492_n