Сьогодні, 17 березня, Чортків відвідала у форматі інформаційно-освітнього туру чисельна група студентів, аспірантів та професорів факультету історії Центрально-Європейського університету в Будапешті.

Central European University – один з найбільш престижних університетів Європи, створений Інститутом відкритого суспільства Дж. Сороса. У ньому зараз навчаються студенти з більш ніж сотні різних країн світу.
Тема інформаційного туру, який проліг по українській території через міста Ужгород, Мукачево, Коломия, Чортків, Галич і Жовква – дослідження історико-культурної спадщини єврейського етносу в Східній Європі.
У Чорткові дослідники цікавились архітектурою вцілілих синагог, “Нової” і “Головної”, а також станом історичних юдейських цвинтарів.
Історичні пам’ятки подивилися у супроводі міського Голови В. П. Шматька та директора медичного коледжу Л. С. Білика (синагога “Головна” стоїть на території коледжу).
Як розумієте, огляд синагог через їхній плачевний стан не викликав захоплення гостей. Для них це був без перебільшення культурний шок. Тому візит на наші юдейські цвинтарі все ж погодилися відкласти – «до кращих часів».
Мені було соромно за мою погану англійську. Іншим екскурсоводам, мабуть, також – кожному за своє…
Лише виняткова гостинність міського Голови компенсувала деяке розчарування гостей від побаченого у Чорткові.
Попри все покидали вони наше місто у радісному настрої, та ще й з персональними сувенірами від міської ради…
І все ж – оті «кращі часи» нам таки треба активно наближувати…

Олександр Степаненко, Гельсінська ініціатива – ХХІ