«Усе добро залишу ближньому,

бо все, що маю, сотворив не я,

І Слово це у мене від Всевишнього,

нехай святиться лиш Творця ім’я…»

Ярослав Ткачівський

20 квітня 2023 року Косівщина радо зустрічала  Івано-Франківського поета і прозаїка,  пісняра і гумориста, сатирика і журналіста. заслуженого працівника культури України, заступника голови Національної спілки письменників України  — Ярослава Ткачівського.

Надзвичайно теплим і цікавим видався цей день. В Косівському Будинку культури та дозвілля зібралися  представники творчої інтелігенції краю — письменники і журналісти, члени Клубу  інтелігенції, педагоги, працівники  Косівської ЦМБ та бібліотекарі району, гості з області, поціновувачі художнього слова, щоб бути присутніми на презентації нових книг Я. Ткачівського «Озброєний своїм і Божим Словом» та «Перлини для Музи», які вийшли в 2023 році.  А загалом в  творчому доробку майстра понад 50 поетичних і прозових книжок, більше 150 пісень, 11 збірників пісень та романсів на власні поезії та аудіокомпактдиск «Пригадай собі волошки…»

У центрі святково прикрашеного залу — книжкова виставка літературних надбань Ярослава Васильовича «Собі не належу — Словам…»

 Ведуча заходу Галина Кікоть — бібліотекарка Косівської центральної міської бібліотеки, секретарка Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка — розповідь про життєвий шлях і творчий доробок Ярослава Васильовича  зуміла об’єднати в гармонійну композицію з виступами  вокального ансамблю учнів Косівської школи мистецтв (керівник Зореслава Бурлаченко, концертмейстерка  Дзвенислава Біланюк), камерного ансамблю скрипалів під орудою Дмитра Обушака та концертмейстерки Ельвіни Звіздарик. народного фольклорного колективу «Осіннє золото» (керівник Зоряна Романів), які виконали пісні на вірші Ткачівського.

Учасники поетичного дійства захопливо слухали заступницю директорки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Любов Федик, яка розповіла про тісну співпрацю обласної книгозбірні з Ярославом Ткачівським, наголосила на важливості таких презентацій у цей важкий воєнний час та побажала косівчанам й надалі так згуртовано тримати культурний щит України, зберігаючи неоціненні гуцульські традиції.

Цікаво і змістовно завідувачка відділу краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Світлана Джоголик розповіла присутнім про науково-популярне видання «І серцем, й словом свічу на землі», підготовлене й видане фахівцями обласної книгозбірні під редагуванням очільниці бібліотеки — заслуженої працівниці культури України Людмили Бабій. Вона розкрила зміст розділів ювілейного збірника, на 412 сторінках якого детально розкрито багатогранну творчість Ярослава Васильовича.

Аделя Григорук — українська письменниця, членкиня НСПУ, НСЖУ, заслужена працівниця освіти України представила присутнім нові поетичні книги «Озброєний своїм і Божим словом» і «Перлини для Музи», майстерно охарактеризувала вірші  Ярослава Ткачівського, що брали  за душу, зворушували так, що щеміло серце, котилися сльози.

А потім письменник читав свої вірші сам, і в  залі не було жодного, хто б не пройнявся прочитаною Ярославом поезією, сповненою глибоким змістом, високими і сильними почуттями. які  торкалися  струн людських душ, захоплювали та глибоко хвилювали.

Емоційно-проникливо декламували вірші Я.Ткачівського бібліотекарки сільських книгозбірень Косівщини.

Зустріч пройшла в дружній та теплій атмосфері. Багато щирих слів про поетичний талант Ярослава Ткачівського висловили педагог, письменник Василь Гостюк, поет Микола Близнюк, директорка Косівської центральної міської бібліотеки Любов Кабин.

Наприкінці автор  подякував учасникам зустрічі за увагу і подарував нові видання, а також прочитав свій новий вірш, присвячений  косівчанам.

Захід був цікавим і захопливим. Присутні отримали море позитиву, гарного настрою та потужного заряду енергії. Такі моменти вражають і закарбовуються в пам’яті надовго.

Майстру слова сердечно зичу наснаги та  ентузіазму, нових творчих здобутків на літературній ниві для піднесення національного духу українців та перемоги в жорстокому двобої з «руськім міром» і московською агресією.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлина авторки