Не так багато в Україні міжнародних конкурсів молодих літераторів, тому відроджений (після восьмирічної перерви) «Гранослов», став справжньою подією для письменників, видавців та всіх небайдужих до українського художнього слова. Церемонія нагородження премії під патронатом Міністерства сім”ї, молоді та спорту, відбулася в Домі освіти та культури «Майстер клас», натхненницею, директором і координатором конкурсу була Леся Мудрак (секретар НСПУ по роботі з молодими авторами), її співмодератором виступив голова Київської організації НСПУ, відомий прозаїк Володимир Даниленко. Генеральним партнером – видавництво «Самміт-книга». Відновити конкурс важливо, а ще важливіше – його утримати!

Відкрили церемонію нагородження Міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко та Заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції Микола Мовчан, директор видавництва «Самміт-книга» Іван Степурін , та дипломат, громадський діяч Вікторія Ліснича.
Історія конкурсу, яка починалася ще в 1991 році, з легкої руки Героя України Юрія Мушкетика, можуть репрезентувати імена С.Жадана, Ірени Карпи, А.Мухарського, Євгенії Кононенко та інших маститі письменники.
Не обійшлося на сцені й без «ветеранів-гранословівців» Євгенії Кононенко, Сергія Пантюка, Ярослава Ороса та Миколи Гриценка. Вони завітали привітати переможців і поділитися досвідом участі в «Гранослові» на початку 90х. Усі говорили про «престижність і чесність конкурсу» і щиро тішилися відроженню… А члени журі, серед яких Володимир Цибулько, Мирослав Лаюк, Дмитро Лазуткін, В’ячеслав Медвідь, Галина Тарасюк, Іван Рябчій та Володимир Даниленко поділилися враженнями від представлених на конкурс рукописів (а їх було понад 500). Журі зауважили високий художній рівень надісланих робіт і колосальний потенціал лауреатів. Письменники, яким вперше довелося бути суддями «Гранослова», відзначили прозорість і значимість проведення засідань.
Нагороди дипломантам приготували ведуча Національної телерадіокомпанії України Ксенія Стужук, письменниця й громадський діяч Ольга Масалітіна, письменник та директор благодійного фонду газети «День» Микола Гриценко. Вони вручили дипломантам (Куксі Руслану, Червінській Ірині, Ситнік Віоліні, Расуловій Оксані, Протасовій Ганні, Журавчаку Михайлові, Поліщуку Кирилові, Петренко Владиславу) грамоти й подарунки.
Лауреатів конкурсу « Гранослов» нагороджували високоповажні гості: лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка В’ячеслав Медвідь, головний редактор «Літературної України» Станіслав Бондаренко, директор Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» Галина Родіна, співзасновник видавництва «Нора-друк», Микола Кравченко, Міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко, деректор департаменту видавничої справи і преси Держкомтелерадіо України Олексій Кононенко, легендарний Іван Драч, та академік, директор Інституту Літератури Микола Жулинський. Лауреати отримали статуетки й призи, а, найголовніше, – видання книги.
За словами організаторів, книги будуть видані до кінця 2016 року, їх можна буде побачити на полицях кращих книгарень Києва. Тож кращими серед кращих стали: проза – Хоменський Павло, жанр «Містичний роман»; Онишкевич Яна, жанр «Наукова фантастика»; Василенко Юлія (псевдонім Юлія Воронцова), жанр «Любовний роман»; Маркіян Камиш (Сопронюк Артем) жанр «Мала проза»; Скосаренко Ольга, жанр «Подорожній роман»; поети – Андій Тужиков, Дацків Андрій, Мітров Ігор, Жарікова Єлизавета та… перша премія «Гранослова» дісталася Ігорю Астапенку.
Подяки від Міністерства сім’ї молоді та спорту лауреатам вручив Заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції Микола Мовчан.
Церемонію увиразнили музичні номери, серед яких виступи заслуженого артиста України Тараса Компаніченка, учасниці дитячого «Євробачення-2015» та «Нової хвилі» Анни Тринчер; співачки, поетки і композитора Соломії; учасниці «Голосу країни» Тетяни Дяченко,та співачки й дипломата Інни Єгорової…
Церемонія була би неможливою без партнерів конкурсу:
ГО «Рік письменника»,
«Краса UA»,
прикраси Олесі Бойковської,
видавництво Анетти Антоненко,
видавництво «Нора-друк»,
компанії «Славресурс» та «Агротехсоюз»,
фонду «Діаспора»,
каналу «Максі Тв»,
журналів « Бізнес», «Наталі»,
газет «День», «Літераурна Україна»,
культурним порталам «Читомо» та «Жінка-УКРАЇНКА».
Сподіваємося, що під патронуванням чарівної та невтомної Лесі Мудрак «Гранослов» працюватиме без перерв, перешкод. Адже, як написав Володимир Даниленко: «Мене завжди захоплювали міністерські жінки. Я надивився на них, коли працював у прес-службі Кабінету Міністрів. Це такий тип жінки, що просить, ніби наказує, і ти не можеш їй відмовити. В цьому сенсі Леся Мудрак була міністерським типом жінки. Я досі дивуюся, як вона не стала міністром культури або хоча б сім’ї, молоді та спорту.
Лесі захотілося провести літературний конкурс молодих авторів «Гранослов», який до неї не проходив вісім років. Щоб його відновити, вона підняла на ноги весь Київ: бізнесменів, міністрів, видавців, телеканали, інтернет-видання, пресу, кобзарів, популярних співаків…»

Прес-служба НСПУ