Я почала читати цю книгу, оскільки ще років 7 тому чула багато відгуків.

Тепер, хочу мати цей посібник у своїй бібліотечці і вважаю, що ознайомитись з ним мають усі пари, незалежно від вікової категорії та сімейного стажу.
Одразу скажу – це не роман. Не художня література. Найбільш правильно буде назвати книжку “Чоловіки з Марса. Жінки з Венери” посібником. Тут сконцентровані поради, правила поведінки і принципи розуміння обох статей від професійного консультанта подружнійх пар і філософа Джона Грея.
Буду відвертою, книга не надто сильна змістовно чи інформативно. Але вона надзвичайно важлива для побутового розуміння чоловіків і жінок.
Прості, зрозумілі пояснення, життєві приклади і факти допоможуть побачити в зображеному вас і вашу другу половинку. Якби ми не старались жити не так як усі – у стосунках, у суті чоловічої і жіночої природи є багато спільного, сакрального. Саме цю внутрішню суть кожної статі автор намагається привідкрити для розуміння пересічному читачеві.
Мабуть, багато з вас скептично ставлять до різних видань типу “як стати краще?”, “як досягти успіху в житті?”, “Як закохатися і закохати в себе чоловіка”. Останнім часом таких книжечок дужжжее багато. На них є попит, оскільки люди хочуть знайти чарівний рецепт успіху, щастя, реалізації. Кожен хоче мати більше і прагнучи до цього готовий вислухати всіх далеких і близьких незнайомців, що можуть навчити його жити.
Ви правильно зрозуміли, до подібної “порадливої” літератури я відношусь досить скептично, але, як і будь-яку творчість, поважаю.
Та, шукаючи “універсальну чарівну пігулку” багато з нас забувають, що такої просто не існує. Для кожного з нас секрет щастя-успіху-реалізації свій – власний.
Згадану вище книжку Дж.Грея я не вправі від нести до оцієї “порадливої” літератури. Це щось среднє між професійним психологічним виданням і описом життєвого досвіду.
Книжка може підштовхнути, зацікавити, зняти облуду з очей чи допомогти повітити в себе – але вона ніколи не вирішить конкретно ваших проблем. Це взмозі зробити кожен сам для себе.
Вертаючись до теми “Чоловіки з Марса. Жінки з Венери”, зауважу – посібник не буде давати вам нав’язливі поради. Не буде пропонувати змінити своє життя. Тут все по-іншому – лише рекомендації, витяги з професійного і подружнього досвіду автора. Інформація, яку варто взяти до уваги.
Щодо змісту і суті. Про що це видання??? – про стосунки і гендерні відмінності!
Джон Грей буквально пропонує читачеві сприймати протилежну стать як прибульця з іншої планети (як це зазначено в назві). Звичайно, що це лише метафора. Але вона працює. Допомагає усвідомити, що мозок чоловіка і жінки сприймає, обробляє і відтворює інформацію по-різному. Ми по-різному переносимо стрес і проявляємо любов. Отож, підходи в спілкуванні, вимоги та правила маються бути різними.
Основні висновки:
  • жіночі настрій/поведінка хвилеподібні. Час від часу вона ніби провалюється в “колодязь”. Це природньо і потребує особливої уваги/поваги/терпіння чоловіка.
  • чоловіки ж, часто усамітнюються у своїй “печері” (біля телевізора, в гаражі, на рибалці і т.п.). Це теж природньо. Не потрібно намагатись його витягувати звідти, ображатись на відчуженість. Це його спосіб переосмислити все, відпочити психологічно і подолати стрес. Коли прийде час, він повернеться. І вона має прийняти його з розумінням і без докорів.
  • Жінки мають говорити про те чого вони хочуть. Не натяками. Не метафорами чи завуальованими проханнями, а якнайпряміше. Чоловік має розуміти чого вона від нього чекає.
  • У спільному житті і чоловік, і жінка ведуть умовний підрахунок балів. Але нараховують їх по-різній методиці. Часто він вважає, що роль годувальника превалює над усіма іншими ролями у домі. Вона ж – що надто багато вкладає в їх стосунки. Вирішити питання можна відвертими проханнями про допомогу “Допоможи винести сміття”, “Забери сина після школи”. Але не “Чи міг би ти винести сміття?” – “Ну, міг би і що?”.
  • Чоловіку важливо знати, що він задовільняє потреби жінки, що він її герой.
  • Жінка прагне визнання її вкладу, зусиль, прав на негативні емоції. Чоловік – потребує схвалення!!!
Висновків, суттєвих, важливих і повчальних можна написати ще буже багато, але радше прочитати книгу.
Доречі, звертаюсь до чоловіків – це видання  буде корисним для обох статей. Більше того, чомусь я певна, що прочитати його мають дві сторони, які будують стосунки чи сімейне життя, тоді буде відчутний більший ефект.
Світлана Кучпилюк