До початку фестивалю залишились лічені дні. Напередодні відкриття ми підготували для вас спеціальну подію. Приєднуйтеся до онлайн-дискусії 17 квітня о 18:00 «Медреформа під час пандемії: як медики долають нові виклики?». 

Поговоримо про те, як протидіяти проблемі вигорання медичного персоналу на рівні системи охорони здоров’я. Щоб долучитися, шукайте трансляцію події на сайті docudays.ua або на сторінці Facebook-події.

Після обговорення запрошуємо переглянути фільм «Вигорання» видатного бельгійського режисера Жерома ле Мера. Два роки він спостерігав та фільмував роботу працівників хірургічного відділення однієї з найбільших лікарень Парижа. Стрічка буде ексклюзивно доступна на платформі DOCU/SPACE з моменту завершення дискусії й протягом фестивалю. (Будь ласка, зверніть увагу, що кількість онлайн-переглядів обмежена).

Навантаження на лікарів, які працюють на передовій протистояння пандемії коронавірусу, зростає надзвичайно стрімко. Численне збільшення кількості пацієнтів, робота в умовах нестачі ресурсів та підвищеного ризику для здоров’я – це реалії, у яких нині вимушені працювати дедалі більше лікарів.

Тож чергова проблема, до якої призведе COVID-19, – це професійне вигорання медичного персоналу. Чи можна цьому запобігти? Яким чином зміни в системі охорони здоров’я можуть зарадити проблемі? Як лікар може попіклуватися про себе та уникнути професійного вигорання або ж впоратися з його наслідками?

Про це вже у п’ятницю о 18-й говоритимуть:

Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров’я (2016–2019 рр.), директор клініки «Оберіг»;

Алла Мироненко, завідувачка відділу вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського НАМН України;

Оксана Савицька, аналітично орієнтована психологиня, членкиня Української групи розвитку IAAP.Модеруватиме онлайн-розмову Мар’яна Завійська, фасилітаторка та тренерка (The Collective Leadership Institute, Potsdam), керуюча партнерка OpenSpaceWorks Cooperative. Тривалість дискусії – одна година.

«Надзвичайно важко спрогнозувати, як медична система реагуватиме на виклики, які ставить перед нею COVID-19. Наразі ми спостерігаємо відсутність належних умов професійної діяльності медичних працівників. До професійного вигорання додалась утома від безперервних чергувань, підвищений ризик інфікування хворобою, від якої не існує специфічного лікування, зупинена медична реформа. Що далі? Поміркуймо про це під час дискусії», – коментує директорка правозахисного департаменту Docudays UA Ксенія Шиманська.

Нагадаємо, цьогоріч Docudays UA відбудеться онлайн з 24 квітня по 3 травня. Більше про те, як буде організовано фестиваль, читайте за цим посиланням.