На Дніпропетровщині триває своєрідний марафон лекцій зі слов’янської та загальноєвропейської міфології для школярів. 

Чим ласує брауні? Чому і на кого може розсердитися полудниця? Хто з домовиків ласує пивом, а хто – медком? Ці, і ще багато цікавинок, розказала юним дніпропетровцям під час чергової лекції українсько-чеська письменниця й журналістка Олена Лань.

21 квітня пані Олена прочитала дві лекції: перша – для міста Камянське, друга – для міст Кривий Ріг, Дніпро та Чаплине. Заходи відбулись за сприяння Дніпропетровської обласної організації НСПУ та Дніпропетровських обласних бібліотек – для дітей і для молоді. З чеського боку його підтримують Галерея міста Праги та UNICEF.

Учні ліцею № 38 ім. І.О.Секретнюка (м. Камʼянське, директорка Наталія Шпачінська Шпачінська Н.Є.) під керівництвом вчителів української мови та літератури Ісмаілової С.В., Поломаної Н.В., Пономарьової А.О., під час онлайн-зустрічі «Словʼянські духи» мали змогу дізнатись про міфічних істот, які, за віруваннями,  мешкали у домівках та подвір’ях давніх європейців, населяли їхні поля, річки та ліси. Аналогічна лекція відбулася і для СЗШ №91 (м. Дніпро), 4-го ліцею (м. Кривий Ріг), Чаплинської середньої школи та читачів Дніпропетровської обласної бібліотеки для дітей.

Діти були активними та допитливими, особливо до душі їм була інтерактивна гра із загадками про зовнішність духів. Завдяки цим онлайн-лекціям юні дніпропетровці збагатили свою скарбничку знань.

«Я вже читала лекції онлайн для дітей Дніпропетровської області, – розповідає Олена Лань. – Онлайн побували в гостях у Галереї міста Праги також переселенці та мешканці окупованого Бердянська, Херсона та Бахмута. Причому кілька бердянські дітей підʼєдналися прямо з окупованої території. І відверто кажучи, я за них дуже боялася за них.

У наших  дітей є духовна потреба дізнаватися про містичне слов’янське  коріння України, це очевидно. Переконуватися у її спорідненості з Європою навіть на рівні магічного світосприйняття.

До речі, чеський археолог, антрополог, славіст та етнограф, засновник модерної чеської археології Любор Ніедерле вважав, що слов’яни почали своє стрімке розповсюдження Європою саме з України, з Закарпаття».

На черзі щодо казкових лекцій – дітки міст Нікополя та Марганця. Навіть під бомбами й снарядами вони не припиняють вчитися й збільшувати «багаж» знань, які у подальшому допоможуть розбудовувати вільну й незалежну Україну.

Пресслужба ДОО НСПУ