В часи німецької окупації чортківець, машиніст Ярослав Плецан, член об’єднання українских націоналістів, був тісно пов’язаний з ОУН-УПА м. Станіславова, звідтіля привозив заховану в тендері паровоза зброю для загонів повстанців, які в той час вже формувалися на наших теренах. А також агітаційні летючки, відозви та іншу літературу, яка розповсюджувалася в місті і селах району.

Чортківцям треба більше знати про колишні військові споруди, а саме так звані «долішні і горішні» казарми, військовий шпиталь, який містився на вулиці Б. Лепкого в будинку №3 (в даний час це житловий будинок), а також невеликі військові приміщення Корпусу охорони прикордоння, які знаходилися біля залізничного мосту на правому боці річки Серет. Відомо також, що в Чорткові за часів польської держави, в будинку № 14 на вулиці Лесі Українки, де тепер 2-й корпус Чортківської гімназії, була розташована розвідка, т.зв. “дефензива” КОПу, яка займалася вербуванням, вишколом і засиланням агентів на територію СРСР, а також розміщенням своїх інформаційних осередків – радянському кордоні. В цьому ж будинку перебували і допитувалися на першому етапі свого затримання знешкоджені радянські агенти. Доцільно згадати про колишній сквер в центрі міста (де тепер централний (головний) майдан), довголітнє місце відпочинку мешканців Чорткова, який був ліквідований в 60-х роках і минулого століття з причини забудови міста, зокрема його центральної частини.
А це наша з вами історія, яку потрібно збирати по крупинці, щоб залишити для своїх дітей, внуків та правнуків спогади і глибоке дослідження з краєзнавства.